Αίγυπτος: Αρχαίο στρατιωτικό σκάφος ανακαλύφθηκε στη βυθισμένη πόλη Ηράκλειον

καρίνα Facebook Twitter
Η καρίνα του πολεμικού πλοίου στο βυθό | Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
0

Οι δύτες μιας αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν ένα αρχαίο στρατιωτικό σκάφος στη βυθισμένη αιγυπτιακή πόλη Ηράκλειον ή Θώνις που ήταν το μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι της Αιγύπτου.

Το Ηράκλειον ή Θώνις, κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους, ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι πλησίον της κώμης Μένουθις, που ήταν κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα. Άνθισε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ. Την αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Στράβων.

Το όνομα της πόλης ανάγεται στον περίφημο ναό που ήταν φημισμένος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ήταν αφιερωμένος στον ημίθεο Ηρακλή. Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρις με την Ελένη για να ξεφύγουν από τον οργισμένο Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεμος.

Ο ναός αυτός είχε μαντείο και αρχικά ήταν αφιερωμένος στον Αιγύπτιο θεό της ιατρικής Χονς, τον οποίο οι Έλληνες ταύτισαν με τον Ηρακλή. Αργότερα το ιερό αφιερώθηκε στον Αιγύπτιο θεό Άμωνα, πατέρα του Χονς. Ο ίδιος ο ναός καταστράφηκε περίπου το 140 π.Χ. Πολύ αργότερα, τον όγδοο αιώνα μ.Χ., ολόκληρη η πόλη, μαζί με τη γειτονική κοινότητα του Canopus, βυθίστηκε μετά από μια σειρά σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.

Στον βυθό της αρχαίας πόλης μια γαλλοαιγυπτιακή αποστολή βρήκε το πλοίο μήκους 80 ποδιών κάτω από περίπου 16 πόδια σκληρού πηλού. Βρίσκεται ακριβώς στη θέση του αιγυπτιακού κόλπου Abū Qīr και χρονολογείται στον δεύτερο αιώνα π.Χ. Το πλοίο αγκυροβόλησε δίπλα στον Ναό του Amun της πόλης, όταν το κτίριο κατέρρευσε, βυθίζοντας το σκάφος κάτω από το βάρος των μεγάλων τετραγώνων της κατασκευής, αναφέρει το Daily News Egypt.

Αγγεία Facebook Twitter
Αγγεία, ανάμεσα στα ευρήματα του βυθισμένου σκάφους | Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Ο σχεδιασμός του πλοίου αντικατοπτρίζει ένα μείγμα αρχαίων αιγυπτιακών και ελληνικών τεχνικών. Οι κατασκευαστές του κατασκεύασαν το σκάφος εν μέρει από επαναχρησιμοποιημένο ξύλο, υποδηλώνοντας ότι κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο. Το πλοίο είχε κουπιά όσο και μεγάλο πανί. Είχε επίπεδο πυθμένα και καρίνα, που θα του επέτρεπε να πλοηγηθεί στον Νείλο και στο δέλτα όπου ο ποταμός συναντά τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν σε υποβρύχιες ανασκαφές ανέπαφα υπολείμματα αρχαίων, γρήγορων πλοίων. Το μόνο συγκρίσιμο που έχει βρεθεί είναι το Marsala, με ημερομηνία 235 π.Χ., το οποίο οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στη δυτική Σικελία το 1971. Προηγούμενες υποβρύχιες ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει τελετουργικά αντικείμενα, κεραμικά και χάλκινα νομίσματα της εποχής του Πτολεμαίου ΙΙ (285 έως 246 π.Χ.).

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM