Η αρχαιότερη απεικόνιση φαντάσματος ανακαλύφθηκε μέσα στο Βρετανικό Μουσείο

Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη απεικόνιση φαντάσματος μέσα στο Βρετανικό Μουσείο Facebook Twitter
British Museum/© James Fraser-Chris Cobb
0

Η αρχαιότερη απεικόνιση φαντάσματος ανακαλύφθηκε σε ένα παμπάλαιο τεχνούργημα που φυλάσσεται στους σκοτεινούς θόλους του Βρετανικού Μουσείου.

Σε μια αρχαία βαβυλωνιακή πήλινη πλάκα, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3.500 χρόνια απεικονίζεται ένα γενειοφόρο πνεύμα που οδηγείται στη μετά θάνατον ζωή από μία θηλυκή φιγούρα. Η απεικόνιση είναι μέρος ενός οδηγού, από έναν εξορκιστή της εποχής. Το φάντασμα εμφανίζεται να περπατά με τα χέρια τεντωμένα, τους καρπούς του δεμένους ενώ μία θηλυκή φιγούρα το τραβά και το κατευθύνει στον θάνατο.

Η εικόνα συνοδεύεται από ένα κείμενο που περιγράφει μια τελετουργία για την επιτυχή μετάβαση τον κάτω κόσμο. Ο Δρ Irving Finkel, επιμελητής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο Βρετανικό Μουσείο, είπε ότι μέχρι τώρα το «απολύτως θεαματικό αντικείμενο από την αρχαιότητα» είχε αγνοηθεί.

«Είναι προφανώς ένα αρσενικό φάντασμα. Μπορείτε να φανταστείτε ένα ψηλό, λεπτό, γενειοφόρο φάντασμα που κρεμάστηκε στο σπίτι του. Η τελική ανάλυση ήταν ότι αυτό που χρειαζόταν αυτό το φάντασμα ήταν ένας εραστής», είπε. «Δεν μπορείς παρά να φανταστείς τι συνέβη πριν. Είναι ένα είδος ρητού μηνύματος. Υπάρχει πολύ υψηλής ποιότητας γραφή εκεί και άψογη σχεδίαση. Το ότι κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να απαλλαγεί από ένα φάντασμα δίνοντάς του έναν σύντροφο είναι αρκετά κωμικό» πρόσθεσε.

Ο δρ.Finkel αναφέρει δε, ότι η εικόνα είχε αποκρυπτογραφηθεί λανθασμένα στο παρελθόν. Το σχέδιο είχε χαθεί καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι ένα φάντασμα ζωντανεύει μόνο όταν το βλέπουμε από ψηλά και κάτω από ένα φως. Ξεχασμένο από την απόκτησή του τον 19ο αιώνα από το Βρετανικό Μουσείο, το έργο δεν είχε εκτεθεί ποτέ.

«Με την ανατολή του ήλιου και στραμμένοι προς αυτόν συνεχίστε με το τελετουργικό και πείτε τη λέξη Shamash (θεός του ήλιου και κριτής του κάτω κόσμου τη νύχτα)» αναφέρει μεταξύ άλλων ο οδηγός.

Το κείμενο τελειώνει με μια προειδοποίηση: «Μην κοιτάς πίσω σου!»

Ο δρ. Finkel πιστεύει ότι ο οδηγός είναι μέρος μιας σειράς μαγείας από το σπίτι ενός εξορκιστή ή ότι, εναλλακτικά άνηκε σε έναν ναό της εποχής.

Ο ίδιος ο δρ. Finkel δεν έχει δει ποτέ ένα φάντασμα, «ακόμη και στις πιο σκιερές θόλους του Βρετανικού Μουσείου», το οποίο είναι «γεμάτο φαντάσματα», όπως λέει ο ίδιος.

«Στη Βιβλιοθήκη του Βασιλιά, κάποια άτομα είδαν ένα κεφάλι και ώμους να κινούνται αλλά σε ένα ιδιότυπο ύψος. Αυτό απορρίφθηκε από τους σκεπτικιστές» συνέχισε.

Ελπίζει δε, να εκθέσει τη Βαβυλωνιακή εικόνα, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο τεχνούργημα μας φέρνει πιο κοντά στους προγόνους μας.

«Όλοι οι φόβοι και οι αδυναμίες και τα χαρακτηριστικά που κάνουν το ανθρώπινο γένος τόσο συναρπαστικό, ήταν σίγουρα εκεί πριν από 3.500 χρόνια. Θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν για αυτόν τον πολιτισμό. Αν ο υπόκοσμος της Βαβυλώνας είναι κάτι όπως περιγράφεται, τότε όλοι είναι ακόμα εκεί. Να το θυμάστε αυτό» σημείωσε.

Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη απεικόνιση φαντάσματος μέσα στο Βρετανικό Μουσείο Facebook Twitter
ArcheologyNow
Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη απεικόνιση φαντάσματος μέσα στο Βρετανικό Μουσείο Facebook Twitter
British Museum/© James Fraser - Chris Cobb

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM