Ο Αργύρης Ξάφης και η Ιώ Βουλγαράκη, συνιδρυτές της θεατρικής ομάδας ΠΥΡ και συνεργάτες εδώ και αρκετά χρόνια, αναλαμβάνουν για την θεατρική περίοδο 2023-2024 την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Θησείον.
Στο Θέατρο που δημιούργησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και μέχρι σήμερα έχει στεγάσει πολλές από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές δημιουργίες που έχουμε δει εδώ και περισσότερες από δυο δεκαετίες, οι δυο καλλιτεχνικοί του υπεύθυνοι φιλοδοξούν να μας συστήσουν και αυτή την θεατρική περίοδο ενδιαφέρουσες παραστάσεις, νέες αναγνώσεις έργων από το ελληνικό και το παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Η αρχή θα γίνει με την Αρκουδοράχη στις 12 Οκτωβρίου, με την επανάληψη της sold out παράστασης που σκηνοθέτησε η Ιώ Βουλγαράκη στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την οποία σύστησε στο ελληνικό κοινό τον πολυβραβευμένο Ουαλό συγγραφέα θεάτρου και κινηματογράφου Εντ Τόμας.
Σε ένα χωριό ερημωμένο και σβησμένο από σύνορα που χαράσσονται ξανά και ξανά, ένα ζευγάρι κρατάει ανοιχτό ένα χασάπικο που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει. Η μνήμη είναι ο μοναδικός μηχανισμός επιβίωσης σε μια πραγματικότητα που αλλάζει βίαια και αμετάκλητα, ενώ εκείνοι αδυνατούν να την ακολουθήσουν. Ένας νεαρός άνδρας ζει μαζί τους, κομμάτι και αυτός της προηγούμενης ζωής τους, ενώ ένας άλλος μυστηριωδώς καταφθάνει στο μαγαζί μ’ έναν άγνωστο σκοπό. Ο Εντ Τόμας με μια ιδιοσυγκρασιακή, αιχμηρή και ποιητική γραφή έχει συνθέσει ένα post-apocalyptic τοπίο, όπου η σκιά ενός αόρατου πολέμου μεταμορφώνει τα πάντα και για πάντα, και δημιουργεί μια σύγχρονη και τολμηρή σπουδή πάνω στην απώλεια.
Παράλληλα, από τις 16 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη σκηνοθετεί την παράσταση του έργου του Α. Τσέχωφ «Πλατόνωφ» στην οποία παίζουν οι ηθοποιοί Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου.
Με οχτώ ερμηνευτές και ζωντανή μουσική επί σκηνής θα παρακολουθήσουμε ένα καλοκαιρινό πάρτι στην αυλή ενός αρχοντικού που καταρρέει. Πρόκειται για το πρώτο έργο του τότε εικοσάχρονου Τσέχωφ, που βρέθηκε άτιτλο και οι μελετητές του έδωσαν το όνομα «Πλατόνωφ».
Μια εικόνα της ταραγμένης προεπαναστατικής Ρωσίας, με στοιχεία που θα δούμε στα επόμενα έργα του Τσέχωφ, αλλά και στοιχεία ιδιαίτερα, απομεινάρια του ρομαντισμού. Με διάθεση ιλαρή, όπου η φιλοσοφία μπλέκεται με τις ανθρώπινες αδυναμίες και το γελοίο, και η ελαφρότητα και το χιούμορ συναντούν το υπαρξιακό βάθος. Σε μία διαλυμένη αυλή, οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνωφ, έναν ταλαντούχο, γοητευτικό δάσκαλο, που καταστρέφεται και καταστρέφει.
Στο «Νέο Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες» θα παρουσιαστούν δέκα παραστάσεις, τρεις επαναλήψεις και επτά νέες παραγωγές. Ενδιαφέρον στο ρεπερτόριο αποτελεί το γεγονός πως και οι δέκα παραστάσεις είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες, κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει όταν πήραν οι καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι τις πρώτες προτάσεις, τους άρεσε σαν ιδέα και αποφάσισαν, στη συνέχεια, να την εφαρμόσουν. Νέες και παλιότερες σκηνοθέτιδες αποκτούν ένα άτυπο δικό τους «βήμα» σε ένα θεσμό που έχει συμβάλει καθοριστικά μέχρι σήμερα στην εξέλιξη του ελληνικού θεάτρου ακολουθώντας τις προκλήσεις της νέας εποχής, μέσα από πρωτότυπες εργασίες και παρουσιάσεις έργων.