Beatles: Αυτό είναι το τελευταίο τραγούδι τους, με τη φωνή του Τζον Λένον

Beatles: Αυτό είναι το τελευταίο τραγούδι τους, με τη φωνή του Τζον Λένον Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι Beatles κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο τελευταίο τραγούδι τους με όλα τα μέλη της μπάντας, το «Now and Then». 

Πρόκειται για ένα από τα τραγούδια που είχε γράψει ο Τζον Λένον και τα εν ζωή μέλη των Beatles κατάφεραν να αξιοποιήσουν το ντέμο που παρέδωσε το 1994 η Γιόκο Όνο στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Από αυτές τις ηχογραφήσεις τα εν ζωή μέλη των Beatles είχαν ήδη βγάλει δύο τραγούδια, τα «Free As a Bird» και «Real Love». Αμφότερα βρέθηκαν στο Top5 των βρετανικών τσαρτς, καθώς το «Free As a Bird» έφτασε στο Νο2 τον Δεκέμβριο του 1995 και το «Real Love» στο Νο4 τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς. 

Ωστόσο, δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν το «Now and Then» και εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Τώρα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που απομόνωσε καλύτερα τη φωνή του Τζον Λένον από το ντέμο, το τραγούδι τελικά ολοκληρώθηκε και σήμερα κυκλοφόρησε. 

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ ηχογράφησαν νέα αποσπάσματα του τραγουδιού, ενώ ο Τζορτζ Χάρισον- που πέθανε το 2001- «συμμετέχει» στο «Now and Then» παίζοντας κιθάρα, χάρη στα αποσπάσματα από ηχογράφηση που είχε γίνει το 1995. 

Χθες οι Beatles κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο οποίο εξηγούν πώς δημιουργήθηκε το τραγούδι. Σε αυτό το βίντεο, ο ΜακΚάρτνεϊ εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το 1995. «Στο ντέμο του Τζον, ήταν λίγο δύσκολο να ακούσεις το πιάνο. Και εκείνες τις ημέρες δεν είχαμε την τεχνολογία να κάνουμε τον διαχωρισμό… κατά κάποιο τρόπο χάσαμε τον ενθουσιασμό μας», ανέφερε. 

Ακόμη, εξομολογήθηκε ότι είχε κάποιους ενδοιασμούς για τη δημιουργία τραγουδιών από τα ντέμο του Τζον Λένον, λόγω σεβασμού στη δουλειά που δεν είχε ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης. 

«Είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε; Κάθε φορά που είχα αυτή τη σκέψη, έλεγα, αν είχα την ευκαιρία να ρωτήσω τον Τζον “θα ήθελες να ολοκληρώσουμε τα τελευταία σου τραγούδια;”, είμαι σίγουρος ότι η απάντηση θα ήταν “Ναι!”», συμπλήρωσε. 

Στο ίδιο βίντεο ο Πίτερ Τζάκσον- που σκηνοθέτησε τη σειρά ντοκιμαντέρ «The Beatles: Get Back», εξήγησε πώς η ομάδα του κατάφερε να απομονώσει τα όργανα και τα φωνητικά από τις ηχογραφήσεις, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM
O καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έρχεται στην Ελλάδα

Πολιτισμός / O Thomas Jolly, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έρχεται στην Ελλάδα

Ο Thomas Jolly στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη
LIFO NEWSROOM
Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Πολιτισμός / Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Στον Βρετανό σκηνοθέτη και στην Ολλανδή σύζυγό του ιστορικό και σκηνοθέτρια απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα για τη μεγάλη κοινωνική και ιστορική αξία του έργου τους, ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ τους «Occupied City»
LIFO NEWSROOM
Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Πολιτισμός / Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Το BBC κάνει λόγο για ένα εύρημα που εντοπίζεται «μια φορά στον αιώνα» και έμενε κρυμμένο κάτω από πολλά μέτρα ηφαιστειακών πετρωμάτων και στάχτης για 2.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM