Βρετανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βαμμένο μόριο σκύλου που χρησιμοποιούνταν σε τελετές γονιμότητας

Βρετανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βαμμένο μόριο σκύλου που χρησιμοποιούνταν σε τελετές γονιμότητας Facebook Twitter
φωτ.: Ellen Green
0

Σε ένα φρεάτιο ρωμαϊκού λατομείου στο Σάρεϊ της Βρετανίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα από τα πιο ασυνήθιστα ανθρώπινα και ζωικά λείψανα που έχουν βρεθεί ποτέ από την περίοδο της ρωμαϊκής παρουσίας στη Βρετανίας: Το πρώτο ζωγραφισμένο οστό πέους σκύλου. Ένα τεχνούργημα που οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι χρησιμοποιήθηκε σε μια χαμένη από καιρό τελετουργία που αφορά τη γονιμότητα.

Αναφορικά με την πρωτοφανή αρχαιολογική ανακάλυψη, η βιοαρχαιολόγος Έλεν Γκριν δήλωσε πως «αυτό είναι το μοναδικό παράδειγμα που μπόρεσα να βρω που αφορά ένα πραγματικό πέος το οποίο ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε σαν τελετουργικό αντικείμενο».

Από την ανακάλυψή του το 2015, το ασβεστολιθικό φρεάτιο βάθους 13 ποδιών στη γειτονιά Γιούελ του Σάρεϊ έχει αποδώσει πληθώρα προϊστορικών λειψάνων ζώων και ανθρώπων. Τα τελετουργικά φρεάτια αποτελούν βαθύτατους λάκκους και πηγάδια γεμισμένα με μια σειρά υλικών που υποδηλώνουν αναθηματικές ή τελετουργικές αποθέσεις. Περίπου 300 οικόσιτα ζώα, συμπεριλαμβανομένων χοίρων, αλόγων, αγελάδων, προβάτων και σκύλων, ήταν μεταξύ των λειψάνων που ανακαλύφθηκαν στο φρεάτιο της εποχής που οι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήλεγχε τη Βρετανία. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα δεν έφεραν σημάδια ασθένειας, σφαγής ή καύσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειονότητα δεν ήταν τα κυνηγετικά ή ποιμενικά σκυλιά που ήταν συνηθισμένα εκείνη την εποχή, αλλά μάλλον μικρές ράτσες όπως τεριέ ή κόργκι. Το φρεάτιο γέμισε σε σύντομο χρονικό διάστημα 50 ετών και στο εσωτερικό του βρέθηκαν μερικοί διαμελισμένοι ανθρώπινοι σκελετοί.

Βρετανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βαμμένο μόριο σκύλου που χρησιμοποιούνταν σε τελετές γονιμότητας Facebook Twitter
Άποψη των ανασκαφών του τελετουργικού φρέατος στην τοποθεσία Nescot στο Surrey της Αγγλίας / φωτ.: Pre-Construct Archaeology

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου στο Oxford Journal of Archaeology, η Γκριν αξιολόγησε ένα βαμμένο μόριο σκύλου που βρέθηκε στην περιοχή, για το υπάρχει η υποψία ότι είχε «τελετουργική σημασία».

Η Γκριν, συγγραφέας της μελέτης, διαπίστωσε ότι κόκκινη ώχρα είχε χρησιμοποιηθεί για τη βαφή του οστού του σκύλου, παρόλο που το ορυκτό οξείδιο του σιδήρου που κρύβεται πίσω από το χρώμα δεν είναι κάτι το οποίο απαντάται κατά φυσικό τρόπο στο Νέσκοτ. Χρησιμοποιώντας φθορισμό ακτίνων Χ, διαπίστωσε ότι το οξείδιο του σιδήρου εφαρμόστηκε σκόπιμα πριν από την εναπόθεση του οστού. Με άλλα λόγια, το οστό του πέους βάφτηκε με το χέρι από κάποιον.

Αυτό οδήγησε τη δρ. Γκριν να πιστέψει ότι η κόκκινη ώχρα χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα για να βαφτεί το οστό πριν πεταχτεί μέσα στο φρεάτιο, πιθανότατα ως γούρι. Ο φαλλικός συμβολισμός του τεχνουργήματος πιθανότατα το συνέδεε με τελετές γονιμότητας, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με την ευρύτερη πολιτιστική και τελετουργική πρακτική που περιβάλλει αυτό το μυστηριώδες φρεάτιο.

Ένα από τα αξιοσημείωτα πράγματα στο φρεάτιο ήταν η αφθονία νεογέννητων και μικρή ηλικίας ζώων. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ο φυσικός θάνατος φαίνεται απίθανος, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μικρής ηλικίας ζώων στο φρεάτιο. Αντίθετα, η ανακάλυψη λειψάνων εμβρύων και νεογνών, υποδηλώνει σκόπιμη αναπαραγωγή κοντά στην περιοχή, πιθανώς για τελετουργικούς λόγους.

Ζώα όπως τα άλογα και τα σκυλιά είχαν υψηλό συμβολισμό στη Ρωμαϊκή Βρετανία. Τα σκυλιά συνδέονταν με τη γονιμότητα, την προστασία και τη θεραπεία- συχνά συνδέονταν με μητέρες θεές, οι οποίες αντιπροσώπευαν την αναγέννηση και την αφθονία. Η Επόνα, θεά της γονιμότητας και της μεταθανάτιας ζωής, συνδεόταν συχνά με τα άλογα.

Αν και ο ακριβής σκοπός του ζωγραφισμένου μορίου παραμένει μυστήριο, το τεχνούργημα προσφέρει μια ματιά στην πνευματική ζωή των πολιτών της ρωμαϊκής περιόδου της Βρετανίας.

Με πληροφορίες από archaeologymag.com

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εναντίον ΚΑΣ για την απόρριψη Λάνθιμου

Πολιτισμός / Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εναντίον ΚΑΣ για την απόρριψη Λάνθιμου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει τον έντονο προβληματισμό της για την πρόσφατη άρνηση έκδοσης άδειας γυρισμάτων στην Ακρόπολη για την ταινία Bugonia του Γιώργου Λάνθιμου
LIFO NEWSROOM
Ο Ράμι Μάλεκ, ο Βloody Hawk και η Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Ράμι Μάλεκ, ο Βloody Hawk και η Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

To κατασκοπικό θρίλερ «The Amateur» και το ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της εβδομαδιαίας κινηματογραφικής σοδειάς, η οποία αυτή τη φορά διαθέτει και κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: 70 χρόνια, 103 εκδηλώσεις με Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Σε αυτήν την επετειακή χρονιά του φεστιβάλ, εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα, θα δούμε νέες και σημαντικές συμπράξεις -όσα έρχονται στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πειραιώς 260 και τον Λυκαβηττό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ