Το διάσημο ναυάγιο των Lego βγάζει μέχρι σήμερα χιλιάδες κομμάτια στις ακτές

Το διάσημο ναυάγιο των Lego βγάζει μέχρι σήμερα χιλιάδες κομμάτια στις ακτές Facebook Twitter
Φωτο: Lego Lost At Sea Via Facebook
0

Το 1997, ένα φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από το καιρό και ναυάγησε στις ακτές της Κορνουάλης. Από τα 62 κοντέινερς που μετέφεραν εμπορεύματα το ένα περιείχε πέντε εκατομμύρια πλαστικά κομμάτια παιχνιδιών Lego.

Μετά από 25 χρόνια στη θάλασσα, τα ναυαγισμένα κομμάτια Lego εξακολουθούν να ξεβράζονται στην ακτή σε παραλίες της Αγγλίας.

Οι συλλέκτες έχουν βγει κυριολεκτικά στις παραλίες της περιοχής για να αναζητήσουν σπάνια κομμάτια όπως ξεπλυμένα χταπόδια και πράσινους δράκους. Οι κάτοικοι των παραλιών της Κορνουάλης, της νοτιοδυτικής χερσονήσου της Αγγλίας και οι τουρίστες ψάχνουν αντί για κοχύλια να βρουν πολύχρωμα κομμάτια Lego μικρές φάλαινες και χταπόδια και η αναζήτηση αυτή μπορεί να αποτελεί και μια ζοφερή υπενθύμιση των μόνιμων επιπτώσεων της πλαστικής ρύπανσης.

Όταν έγινε το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Tokio Express στις 13 Φεβρουαρίου 1997, κατά ειρωνικό τρόπο, πολλά από τα κουτιά με Lego είχαν θέμα τα θαλάσσια πλάσματα.Το γεγονός, γνωστό ως «Μεγάλη διαρροή Lego», είναι η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή όλων των εποχών που σχετίζεται με τα παιχνίδια, και οι παραθαλάσσιοι θησαυροί εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τους πλαστικούς ναυαγούς μέχρι σήμερα. Το πλοίο κατευθυνόταν προς τη Νέα Υόρκη αφού φόρτωσε το φορτίο του στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, και ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα που ξεβράζονται στις ακτές είναι 10.000 αναπτήρες μιας χρήσης, ισχυρές κόλλες και άλλα επικίνδυνα χημικά.

Από τότε, οι συλλέκτες βγήκαν έξω για να αναζητήσουν «σπάνια» κομμάτια όπως χταπόδια και πράσινους δράκους. Η Τρέισι Ουίλιαμς —μια ντόπια, περιβαλλοντική ακτιβίστρια της Κορνουάλης— έχει καταγράψει τη διαρροή Lego για χρόνια στις σελίδες κοινωνικών μέσων και πρόσφατα εξέδωσε το Adrift: The Curious Tale of Lego Lost at Sea, ένα βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς το περιστατικό των Lego.

Από τα 4.756.940 κομμάτια Lego που υπήρχαν στο πλοίο, περίπου τα 3.178.807 ήταν αρκετά ελαφριά για να επιπλέουν και είναι αυτά που συναντάμε συνήθως σε 40 παραλίες στην Κορνουάλη, όπως μικρά πλαστικά λουλούδια και βατραχοπέδιλα μίνι δύτη.

Οι έρευνες που γίνονται από οικολογικές οργανώσεις βοηθούν να βρεθούν και τα πιο βαριά κομμάτια που βυθίστηκαν και όπως λέει η Ουίλιαμς, μας παρέχουν μια εικόνα για το τι συμβαίνει με το πλαστικό στον ωκεανό, πόσο μακριά παρασύρεται - τόσο στην επιφάνεια του ωκεανού όσο και κατά μήκος του βυθού της θάλασσας».

Το 2017, ο Ρομπ Άρνολντ, ένας ντόπιος της Κορνουάλης, και άλλοι 12 εθελοντές συνέλεξαν περίπου έξι εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικών από μια παραλία κοντά στο σπίτι του. Οι εθελοντές βρήκαν πολλά κομμάτια Lego ανάμεσα σε άλλα πλαστικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων 240 βατραχοπέδιλων δυτών Lego, σε παραλίες δύο δεκαετίες μετά την ανατροπή του φορτηγού πλοίου.

Το πλαστικό μπορεί να πάρει αιώνες για να απορροφηθεί στον ωκεανό και καθώς φθείρεται, απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων. Οι μελλοντικές γενιές πιθανότατα θα συνεχίσουν να βιώνουν τον απόηχο της Μεγάλης Διαρροής Lego. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Pollution το 2020 διαπίστωσε ότι μετά την ανάλυση της δομής των Lego με ακτίνες Χ, χρειάζονται περίπου 1.300 χρόνια για να διαλυθούν πλήρως τα ναυαγισμένα Lego του 1997.

Το διάσημο ναυάγιο των Lego βγάζει μέχρι σήμερα χιλιάδες κομμάτια στις ακτές Facebook Twitter
Φωτο: Rob Arnold
Το διάσημο ναυάγιο των Lego βγάζει μέχρι σήμερα χιλιάδες κομμάτια στις ακτές Facebook Twitter
Φωτο: Rob Arnold
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM
Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM