Η «Δωδέκατη Νύχτα», 68 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της από τον Κάρολο Κουν, ζωντανεύει ξανά στο ιστορικό Υπόγειο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την Panik Theater Productions.
Μαθητής και αυτός του Θέατρου Τέχνης, ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο θέατρο στο οποίο έκανε τις θεατρικές του σπουδές μια φαντασμαγορική εκδοχή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ με μια ωραία ομάδα νέων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων επίσης απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης όπως η Αμαλία Καβάλη (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2021-22), ο Κωνσταντίνος Μπιμπής (βραβείο Δημήτρης Χορν 2017), η Ελευθερία Παγκάλου, ο Αλέξανδρος Σκουρλέτης, αλλά και η Ηλιάνα Μαυρομάτη, ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος κ.ά.
Γραμμένο όπως πιστεύεται γύρω στα 1601-1602 ως μέρος της ψυχαγωγίας της Δωδέκατης Νύχτας για το κλείσιμο της χριστουγεννιάτικης περιόδου, η κωμωδία φέρνει στη σκηνή τα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ' έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας. Και έτσι αρχίζει η περιπέτεια της «Δωδέκατης Νύχτας».
Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων που τόσο έντονα απασχολούν την εποχή μας φωτίζονται με τρόπο αποκαλυπτικό σε αυτή τη μοναδική, ονειρική κωμωδία που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα.
Η πρώτη καταγεγραμμένη δημόσια παράσταση έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1602, κατά την Ημέρα των Κεριών, το επίσημο τέλος της χριστουγεννιάτικης περιόδου στο ημερολόγιο του έτους. Το έργο δεν δημοσιεύτηκε παρά μόνο όταν συμπεριλήφθηκε στο First Folio του 1623.
Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων που τόσο έντονα απασχολούν την εποχή μας φωτίζονται με τρόπο αποκαλυπτικό σε αυτή τη μοναδική, ονειρική κωμωδία που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα.
Ο Γιάννης Κακλέας σημειώνει:
«Σε ένα πλαίσιο ονειρικής γιορτής –της Δωδέκατης Νύχτας– ο Σαίξπηρ με πνεύμα αιχμηρό και σπινθηροβόλο, με φρενήρη ρυθμό και με οδηγό την κωμωδία, μας ταξιδεύει μέσα από ερωτικές παρεξηγήσεις σε ένα παιχνίδι που διαταράσσει την αυστηρή τάξη των φύλων, αποκαλύπτοντας τις κρυφές επιθυμίες των χαρακτήρων.
Στο αριστούργημα του αναγεννησιακού ποιητή τα πρόσωπα του έργου στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητες των ατόμων.
Αυτή την ιδιαίτερη νύχτα, το ερωτικό πάθος εμφανίζεται χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ο καθένας εκφράζει την επιθυμία του χωρίς προκαθορισμούς ταυτότητας φύλου. Προτιμάει ό,τι ο έρωτας προστάζει και επιθυμεί ό,τι δονεί το σώμα του.
Ο Σαίξπηρ σ' αυτή την ονειρική κωμωδία οδηγεί τους χαρακτήρες σε τοπία άγνωστα, σε μια φανταστική Ιλλυρία, όπου κυριαρχεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η βαθιά επιθυμία να ζήσουν μια ζωή χωρίς όρια.
Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η παρενδυσία και η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής. Ο Σαίξπηρ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας δοκιμάζοντας τις πραγματικές επιθυμίες των ηρώων του με κίνδυνο να οδηγηθούν στην τρέλα. Και μόνο ο τρελός του έργου με την λογική του σοφού, τους προτρέπει χωρίς φόβο και ενοχή να πράξουν ό,τι επιθυμούν!
Ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων είναι η Δωδέκατη Νύχτα. "Θα 'θελα να ήσουν, όπως εγώ θα 'θελα να είσαι" λέει μια ηρωίδα του έργου προκαλώντας τον ίδιο της τον εαυτό να αποδεχτεί τον πυρήνα της αληθινής ερωτικής της επιθυμίας.
Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν τη «Δωδέκατη Νύχτα» ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας».
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη - Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Παίζουν (αλφαβητικά) οι: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.
Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5
Πρεμιέρα: Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 21:00
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ. 20:00, Πέμ.-Παρ. 21:00, Σάβ. 18:00 (από 4 Νοεμβρίου) & 21:00, Κυρ. 19:00
Τιμές εισιτηρίων
Τετ., Πέμ. γενική είσοδος 18 ευρώ/ 16 ευρώ μειωμένο
Παρ., Σάβ. απόγευμα, Κυρ. γενική είσοδος 20 ευρώ/ 18 ευρώ μειωμένο
Σάβ. βράδυ γενική είσοδος 22 ευρώ
Ανέργων 15 ευρώ/ Ατέλεια 5 ευρώ
Ειδική προσφορά προπώλησης
Εξασφαλίστε το εισιτήριό σας με ειδικές τιμές προσφοράς για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο
25/7-31/8: Όλα τα εισιτήρια, για όλες τις ημέρες και ώρες παραστάσεων, 16 ευρώ
1-15/9: Όλα τα εισιτήρια, για όλες τις ημέρες και ώρες παραστάσεων, 18 ευρώ