῾῾Μες στην ορμή της ερημιάς Γινόμαστε διάφανοι᾽᾽
Στις 19 Ιουνίου ξεκινά στο Ναύπλιο και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουνίου το Πρώτο Ετήσιο φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου.
Πρόκειται για μια ετήσια διοργάνωση με διαλέξεις, απαγγελίες, συζητήσεις, προβολές που κάθε χρόνο θα έχουν έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Το 2021, το θέμα είναι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, Αντρέας Μαντάς, Βασιλική Σαγκιώτη, Μαρία Ράλλη.
Ο Νίκος Καρούζος (1926-1990) γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στρατευμένος στο ΕΑΜ, διώχτηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και εξορίστηκε μετά τη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας. Η μητέρα του ήταν κόρη ιερωμένου και δασκάλου. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων ο Καρούζος έδρασε στην ΕΠΟΝ και αργότερα εξορίστηκε στην Ικαρία (1947) και στη Μακρόνησο (1951), από όπου έφυγε τελικά το 1953 μετά από νευρικό κλονισμό. Παντρεύτηκε δύο φορές, το 1955 με τη Μαρία Δαράκη, με την οποία έζησε λίγους μόλις μήνες και το 1963 με τη Μαίρη Μεϊμαράκη, από την οποία χώρισε το 1980. Από το 1981 και ως το τέλος της ζωής του τον σύντροφός του ήταν η ζωγράφος Εύα Μπέη. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1949, στο περιοδικό Ο Αιώνας μας με το ποίημα «Σίμων ο Κυρηναίος». Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1954. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Νέα Εστία, Αθηναϊκά Γράμματα, Ευθύνη, Σπείρα, Τραμ, Τομές, Το Δέντρο, Η λέξη, κ.ά. Τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1963), το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1963), το Α΄ Εθνικό Βραβείο Ποίησης (από κοινού με τους Τάκη Βαρβιτσιώτη και Μίλτο Σαχτούρη, 1972) και το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1988).
«Η περιπλάνηση του Καρούζου στους μυχούς της ύπαρξης είναι η περιπλάνηση αυτού που, με πλήρη επίγνωση του θρυμματισμού των οραμάτων, αναζητάει εντούτοις όραμα. Στην ανάγκη, θα το φτιάξει μόνος του, θα φτιάξει ένα αυτοσχέδιο όραμα από θραύσματα οραμάτων που απέτυχαν, που εξερράγησαν. Όταν γράφει, "η Ιστορία φυσικά/ δε μας περιμένει/ στη στάση του τρόλλεϋ", διακηρύσσει την πίστη του στην, με γιώτα κεφαλαίο, Ιστορία (μολονότι δεν λάτρευε τον Χέγκελ!), μας καλεί να συμμετάσχουμε στην Ιστορία, να γίνουμε, εμείς οι άνθρωποι, οι συνειδητοί συντελεστές της Ιστορίας και, συνάμα, εκτοξεύει σπαρακτικό και δηλητηριώδες χιούμορ στην στάση της αδράνειας, της παθητικότητας, της βολής. Αμέσως-αμέσως, σ' ένα τόσο δα τρίστιχο, άτιτλο μάλιστα, γραμμένο ενδεχομένως στο πίσω μέρος ενός πακέτου άφιλτρα τσιγάρα, ο Καρούζος εγκλείει τρία από τα κυριότερα γνωρίσματα της ποίησής του. Και απαντά στον Χαίλντερλιν, εμμέσως: σ' αυτούς τους μίζερους καιρούς, οι ποιητές υπάρχουν για να λένε ότι οι καιροί είναι μίζεροι, πρώτον` για να ψέγουν την παθητικότητα, δεύτερον` και, τρίτον, για να υψώνουν το χιούμορ στη δύναμη εκείνη που το κάνει να κλονίζει τα παραδεδεγμένα, ν' ανοίγει χαραμάδες προς την αλήθεια, και να μας προτρέπει να το γλεντάμε εντωμεταξύ» γράφει ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης για την ποίηση του Νίκου Καρούζου.
Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης —Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου— Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23, και η ώρα έναρξης είναι 20:00.
Συμμετέχουν με απαγγελίες και ομιλίες οι: Θεοδόσης Σπαντιδέας, Τάσος Γουδέλης, Λαμπρινή Καρακούρτη, Κώστας Τσώλης, Γεώργιος Κόνδης, Νικήτας Σινιόσογλου, Παντελής Μπουκάλας, Θανάσης Συλιβός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, και Αντρέας Μαντάς.
Το Ναύπλιο ως Κοιτίδα Πολιτισμού!
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων.
19, 20, 21 Ιουνίου