Η τελευταία αρένα μονομάχων που χτίστηκε ποτέ, ανακαλύφθηκε στην Ελβετία

Η τελευταία αρένα μονομάχων που χτίστηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στην Ελβετία Facebook Twitter
Η αρχαία ρωμαϊκή αρένα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός νέου λεμβοστασίου στον ποταμό Ρήνο στην Ελβετία. Φωτο: © Kanton Aargau
0

Η κατασκευή ενός νέου σκάφος για τον Κωπηλατικό Όμιλο της Βασιλείας δίπλα στον ποταμό Ρήνο τον Δεκέμβριο, στην Ελβετία, αποκάλυψε τα ερείπια της τελευταίας ρωμαϊκής αρένας μονομάχων που χτίστηκε ποτέ. Χρονολογείται στον τέταρτο αιώνα μ.Χ., και το ωοειδές αμφιθέατρο βρέθηκε στη θέση ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου που χρησιμοποιήθηκε στην ύστερη αρχαιότητα.

Όπως αναφέρει το Live Science, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται  για την νεότερη αρένα του είδους της και το στιλ κατασκευής της είναι παρόμοιο με εκείνο που κατασκευάστηκε κοντά στο τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το αμφιθέατρο στο οποίο μάχονταν μονομάχοι ανακαλύφθηκε στο Kaiseraugst, έναν δήμο που ονομάστηκε από την αρχαία ρωμαϊκή πόλη Augusta Raurica, Βρίσκεται στο καντόνι του Aargau, μια κοινότητα που βρίσκεται περίπου 45 μίλια ανατολικά της Ζυρίχης και κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, και που φανερώνει και την μεγάλη έκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μια ένδειξη που καθορίζει την ημερομηνία του αμφιθεάτρου στον τέταρτο αιώνα είναι ένα νόμισμα που βρέθηκε. Κόπηκε μεταξύ του 337 και 341 μ.Χ..

Η τελευταία αρένα μονομάχων που χτίστηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στην Ελβετία Facebook Twitter
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν μεγάλους αμμόλιθους για να κατασκευάσουν τις μεγάλες εισόδους της αρένας. Φωτο: © Kanton Aargau

Αυτό που βρέθηκε και δείχνει τι υπήρχε εκεί είναι δύο μεγάλες πύλες με κατώφλια από μεγάλους ογκόλιθους από ψαμμίτη, εσωτερικούς τοίχους σοβατισμένους και σημάδια από ξύλινες κερκίδες. Ανάμεσα στις κερκίδες βρεθηκε και ένας ξύλινος στύλος που προσδιόριζε τη θέση μιας κερκίδας Ρωμαίου αξιωματούχου.

Το οβάλ σχήμα οι είσοδοι και η τοποθέτηση κερκίδας, μιλούν για μια κατασκευή που ερμηνεύεται σαν αμφιθέατρο, δήλωσε το  Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Aargau που εποπτεύει το έργο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το αμφιθέατρο έχει διαστάσεις περίπου 164 πόδια επί 131 πόδια και είναι μία από τις τρεις ρωμαϊκές αρένες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, όχι μακριά από το Castrum Rauracense, ένα φρούριο που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 300 μ.Χ. Το φρούριο Rauracense, υπήρξε ένας σημαντικός οικισμός με στρατιωτική λειτουργία στα ρωμαϊκά σύνορα, αλλά και διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Το ελβετικό σήμερα αμφιθέατρο συγκριτικά, είναι πολύ μικρότερο από το Κολοσσαίο στη Ρώμη, το οποίο χτίστηκε περίπου το 70 μ.Χ. και μπορούσε να χωρέσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθούσαν μια μεγάλη ποικιλία θεαμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μονομαχιών και των ζωομαχιών. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η αρένα μπορεί να ήταν μια από τις τελευταίες που χτίστηκαν πριν από την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η τελευταία αρένα μονομάχων που χτίστηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στην Ελβετία Facebook Twitter
Τα θεμέλια ενός τοίχου του αμφιθεάτρου. Φωτο: © Kanton Aargau

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο ρωμαϊκός πολιτισμός άρχισε να καταρρέει το 395 μ. Χ. όταν μεγάλος αριθμός Γότθων κυρίως άρχισαν να εισέρχονται στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία προκειμένου να γλυτώσουν από τους Ούνους που εισέβαλαν από την κεντρική Ασία. Το 476 Κ.Χ., το δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας και η Ρώμη λεηλατήθηκαν από τον Γερμανό βάρβαρο βασιλιά Οδόακρο. Στην ακμή της η αυτοκρατορία εκτεινόταν σε όλη την Ιταλία και την περιοχή της Μεσογείου μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία και την Αφρική.

Συνολικά οκτώ αρχαία ρωμαϊκά αμφιθέατρα έχουν ανακαλυφθεί στην Ελβετία, όπου το κοινό παρακολουθούσε συνήθως αγώνες μονομάχων, αρματοδρομίες, μάχες ζώων και εκτελέσεις.

Η εύρεση αρχαίων ρωμαϊκών αμφιθεάτρων δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά όχι με τόσο πρόσφατη ηλικία. Την περασμένη άνοιξη, οι αρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακάλυψαν ένα στάδιο που είχε θέσεις για 20.000 θεατές.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ