Είναι απαραίτητο να κριθεί διατηρητέα η χρήση του Ιντεάλ και του Άστορ αποκλειστικά ως κινηματογράφου, υπογραμμίζουν οι αιθουσάρχες τους, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα.
Χθες, στον απολογισμό που κάνει κάθε εβδομάδα ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού δείχνει «πόσο επιβεβλημένη είναι η διάσωση των δύο κινηματογράφων», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αιθουσάρχες του Ιντεάλ και του Άστορ.
Παράλληλα σημειώνουν πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι- μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας- αναγνωρίζει και ο πρωθυπουργός «πως πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική η χρήση κινηματογράφου των δυο αυτών αιθουσών».
Όμως, στην ανακοίνωσή τους, οι αιθουσάρχες υπογραμμίζουν ότι εάν προστεθούν παράλληλες χρήσεις, τότε ο εκάστοτε επενδυτές θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μία από αυτές, καταργώντας εκείνη του κινηματογράφου.
«Εάν όμως, προστεθούν και άλλες παράλληλες χρήσεις “πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού»”, τότε ο εκάστοτε νέος επενδυτής-διαχειριστής θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις άλλες χρήσεις (π.χ. αίθουσα σεμιναρίων, θεάτρου, συνεδριακού κέντρου, κλπ), καταργώντας αυτή του κινηματογράφου, όντας μάλιστα σύμφωνος και νόμιμος με τις χρήσεις μιας απόφασης, αφού αυτή θα προβλέπεται, όπως την προτείνει ο κ. πρωθυπουργός», αναφέρουν οι αιθουσάρχες.
«Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να κριθεί διατηρητέα η χρήση των δυο αιθουσών αποκλειστικά ως κινηματογράφου, αφού εξάλλου αυτή είναι και η διαχρονικά εγκατεστημένη χρήση που τους έχει συνδέσει αναπόσπαστα με την μνήμη και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Αθήνας», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Ιντεάλ και Άστορ: Τι έγραψε ο Μητσοτάκης για τους δύο κινηματογράφους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χθεσινό εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, έγραψε πως έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να χαρακτηρίσει ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση του κινηματογράφου, μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού, στα κτίρια που στεγάζουν το Ιντέλ και το Άστορ.
«Μιλώντας για την Αθήνα θέλω να σταθώ στη λειτουργία των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου, ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους μας τις τελευταίες μέρες και αφορά στη φυσιογνωμία και ταυτότητα της πρωτεύουσας», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χαρακτηρίσει και επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στα δυο κτίρια που στεγάζουν το Ιντεάλ και το Άστορ, ώστε οι επενδύσεις να αναδείξουν τη μοναδικότητα των τοποσήμων και τον ρόλο τους στη ζωή της πόλης αλλά και στις προσωπικές μας μνήμες», συνέχισε.
«Μπορούμε να έχουμε αρμονική συνύπαρξη των ιδιωτικών επενδύσεων -που είναι αναγκαίες για ένα ζωντανό αστικό κέντρο- με ταυτόχρονη διαφύλαξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μνήμης, του σεβασμού των καθημερινών συνηθειών των κατοίκων αλλά και εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις. Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας. Και αυτό υπηρετούμε ως κυβέρνηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.