Tο Μουσείο J. Paul Getty στο Λος Άντζελες θα επιστρέψει στην Τουρκία ένα χάλκινο κεφάλι νεαρού άνδρα σε φυσικό μέγεθος, καθώς πληροφορήθηκε ότι βρέθηκε σε παράνομη ανασκαφή.
Το κεφάλι βρισκόταν στη συλλογή αρχαιοτήτων του Μουσείου Getty Villa από το 1971. Όμως το μουσείο δήλωσε ότι έλαβε νέες πληροφορίες από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη που υποδεικνύουν ότι είχε ανασκαφεί παράνομα. «Υπό το φως των νέων πληροφοριών που δόθηκαν πρόσφατα από τον Matthew Bogdanos και τη Μονάδα Εμπορίας Αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας του Μανχάταν, οι οποίες υποδεικνύουν την παράνομη ανασκαφή αυτής της χάλκινης κεφαλής, συμφωνήσαμε ότι το αντικείμενο έπρεπε να επιστραφεί στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του μουσείου Timothy Potts.
Το Μουσείο Getty δήλωσε ότι η πολιτική του είναι να επιστρέφει αντικείμενα στη χώρα προέλευσής τους ή σύγχρονης ανακάλυψής τους, όταν αξιόπιστες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι έχουν κλαπεί ή ανασκαφεί παράνομα.
Το χάλκινο κεφάλι χρονολογείται μεταξύ του 100 π.Χ. και του 100 μ.Χ. και είναι ένα ξεχωριστό χυτό στοιχείο μιας μορφής σε φυσικό μέγεθος, που έχει αποσπαστεί από το σώμα στο άνω μέρος του λαιμού. Τα μάτια ήταν κάποτε ένθετα με άγνωστο υλικό που δεν διατηρήθηκε. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ταυτοποιήσει το σώμα του γλυπτού. Παραμένει μυστήριο σε ποιον ανήκει το γλυπτό, καθώς κατασκευάστηκε σε ένα «εξαιρετικά εξιδανικευμένο» στυλ και δεν έχει ταυτιστεί με κάποιο μέλος αυτοκρατορικής οικογένειας ή άλλο γνωστό πρόσωπο, ανέφερε το μουσείο, αν και στο εσωτερικό του λαιμού, στο κάτω πίσω άκρο, είναι ορατό ένα χαραγμένο «Α».
Ορισμένοι μελετητές έχουν συνδέσει το χάλκινο κεφάλι με τον αρχαιολογικό χώρο της Λυκίας, στην επαρχία Μπουρντούρ της νοτιοδυτικής Τουρκίας, στον οποίο έγιναν παράνομες ανασκαφές στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Συνολικά, η μονάδα διακίνησης αρχαιοτήτων του εισαγγελέα του Μανχάταν έχει ανακτήσει από το 2017 περισσότερες από 4.500 αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από 30 χώρες, με αξία που υπερβαίνει τα 410 εκατομμύρια δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο προξενείο της Κίνας στη Νέα Υόρκη για τον επαναπατρισμό 38 αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ξύλινων γλυπτών, γλυπτών από ελεφαντόδοντο και θραυσμάτων τοιχογραφιών. Χρονολογούνται από τη δυναστεία Γιουάν (1279-1368), τη δυναστεία Μινγκ (1368-1644) και τη δυναστεία Τσινγκ (1644-1911) και τα περισσότερα από αυτά είναι θιβετιανά βουδιστικά αντικείμενα. Κατασχέθηκαν από την Εισαγγελία του Μανχάταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με την South China Morning Post, και θα επιστραφούν στην Κίνα το επόμενο διάστημα.