Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε πως το Μουσείο J. Paul Getty στο Λος Άντζελες πρέπει να επιστρέψει ένα 2.000 ετών ελληνικό, χάλκινο άγαλμα που αγόρασε για περίπου 3.5 εκατομμύρια ευρώ το 1977.
Μετά την απόφαση περί επιστροφής, το Μουσείο δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί το «νομικό δικαίωμά» του πάνω στο αρχαιοελληνικό άγαλμα «Victorious Youth», γνωστό επίσης ως «Athlete from Fano» ή απλώς το «Getty Bronze», το οποίο φιλοτέχνησε ο Έλληνας γλύπτης Λύσιππος μεταξύ 300 και 100 π.Χ.
Το χάλκινο γλυπτό ανακαλύφθηκε το 1964 στην πόλη Πέζαρο της Ιταλίας, από ψαράδες. Έκτοτε πουλήθηκε πάρα πολλές φορές καταλήγοντας τελικά πριν από σχεδόν 40 χρόνια στο γνωστό αμερικανικό μουσείο.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο άγαλμα συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή του Μουσείου Getty, αλλά η νόμιμη κατοχή του αποτελεί μεγάλο αντικείμενο διαμάχης από τότε που το Μουσείο το αγόρασε από τον Γερμανό έμπορο τέχνης Heinz Herzer, το 1977. Το ποσό που πλήρωσε ήταν σχεδόν 800 φορές πολλαπλάσιο των περίπου 6.300 δολαρίων που έδωσαν οι Ιταλοί έμποροι τέχνης στους ψαράδες που το βρήκαν.
Η Ιταλία υποστηρίζει πως το άγαλμα βγήκε λαθραία από τη χώρα και αποκτήθηκε παράνομα, καταθέτοντας το πρώτο αίτημα για επιστροφή του από τις ΗΠΑ το 1989. Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, διάρκειας 11 ετών, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τελικά την έφεση του Μουσείου Getty πάνω στην δικαστική απόφαση του Ιουνίου πως το γλυπτό πρέπει να επιστραφεί.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας είπε την τελευταία κουβέντα. Το άγαλμα του Λυσίππου πρέπει να επιστραφεί», σχολίασε ο εισαγγελέας, με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού να προτρέπει τις αρχές να δράσουν γρήγορα ώστε να «επισπεύσουν την επιστροφή του αγάλματος στην Ιταλία».
Η Ιταλία στις εκκλήσεις της για επιστροφή του αγάλματος έστειλε μεταξύ άλλων κι επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο το Μουσείο Getty αρνήθηκε να το επιστρέψει, υποστηρίζοντας πως ανακαλύφθηκε σε διεθνή ύδατα και πως αποκτήθηκε εννέα χρόνια πριν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας να καταλήξει πως δεν υπήρχε ένδειξη ότι ανήκει στην χώρα.
«[...] Το γλυπτό δεν είναι ούτε αποτελούσε ποτέ μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας. Η τυχαία ανακάλυψή του από Ιταλούς πολίτες δεν το καθιστά ιταλικό αντικείμενο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Μουσείο Getty.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια