Μηνύσεις κατά εκατοντάδων κατοίκων από τη Χαβάη φέρεται να έχει υποβάλλει ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, σε μία προσπάθεια να τους αναγκάσει να πουλήσουν τα οικόπεδά τους για να εξασφαλίσει περισσότερο ιδιωτικό χώρο γι' αυτόν και την οικογένειά του.
Το 2014, ο δισεκατομμυριούχος CEO του Facebook έδωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 700 εκτάρια γης στο νησί Kauai της Χαβάης, αλλά δεν του ανήκει το 100% της έκτασης.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser, περίπου 12 μικρότερα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στην έκταση του Ζούκερμπεργκ ανήκουν εδώ και πάνω από δύο αιώνες σε οικογένειες γηγενών ή πολίτες της Χαβάης που έχουν γεννηθεί στο νησί. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ζουν εκεί ή να μπαίνουν μέσα στην έκταση όποτε το θελήσουν.
Μέσω των μηνύσεων, ο συνιδρυτής του Facebook επιδιώκει να αναγκάσει τις οικογένειες αυτές να πουλήσουν τη γη που κατέχουν σε δημόσιους πλειστηριασμούς, προφανώς για να αποκτήσει την καθολική κυριότητα της έκτασης και να απαγορεύσει την πρόσβαση.
«Είναι πολύ συνηθισμένη στη Χαβάη η ύπαρξη μικρών, ξεχωριστών αγροτεμαχίων γης μέσα στα όρια μιας ευρύτερης έκτασης, με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους να έχουν κατακερματιστεί ή να έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου» εξήγησε στο Mashable μέσω γραπτής του δήλωσης ο Κeoni Shultz, συνήγορος του Ζούκερμπεργκ στη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι η συνήθης διαδικασία για να ταυτοποιηθούν όλοι οι πιθανοί συνιδιοκτήτες, να εξακριβωθεί το είδος της ιδιοκτησίας και να εξασφαλιστεί ότι, σε περίπτωση που υπάρχουν, ο καθένας θα λάβει το ανάλογο αντίτιμο για το ποσοστό που κατέχει», προσθέτει η ανακοίνωση.
Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της Χαβάης η διαδικασία είναι μεν νομότυπη, αλλά δεν σημαίνει πως είναι και εύκολη για τους ντόπιους ιδιοκτήτες. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους, αλλά και γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαρραγούν οι σχέσεις τους με τη γη των προγόνων τους.
Αν ο δικαστής αποφασίσει να προχωρήσει σε δημοπρασία της γης είναι ξεκάθαρο ποιος θα κερδίσει, σχολιάζει το Mashable.
Από τους δικαιούχους, μόνο ο Carlos Andrade, ένας συνταξιούχος καθηγητής του πανεπιστημίου της Χαβάης, χρησιμοποιεί ενεργά το οικόπεδο που βρίσκεται στην έκταση του Ζούκερμπεργκ, αλλά υποθετικά πολλοί μπορούν να πράξουν το ίδιο σε περίπτωση που το θελήσουν.
Οι εναγόμενοι έχουν 20 μέρες για να απαντήσουν στις αγωγές και αν δεν το πράξουν, χάνουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στις νομικές διαδικασίες που θα επακολουθήσουν.
Με στοιχεία από Mashable και Daily Mail
σχόλια