Η Unesco καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις επαναλαμβανόμενες ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πόλη της Οδησσού το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σημαντικοί πολιτιστικοί χώροι στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης της πόλης.
Το ιστορικό κέντρο της Οδησσού ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό εξαφάνιση τον Ιανουάριο. Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της Unesco, αναφέρει σε δήλωση: «Αυτή η εξωφρενική καταστροφή σηματοδοτεί μια κλιμάκωση της βίας κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Καταδικάζω σθεναρά αυτήν την επίθεση κατά του πολιτισμού και προτρέπω τη Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει ουσιαστική δράση για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας σε περίπτωση Ένοπλες Σύγκρουσης και της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972».
Η Azoulay επισκέφθηκε την Οδησσό τον Απρίλιο και η Unesco είπε ότι θα στείλει μια επιτόπια αποστολή στην πόλη "για να πραγματοποιήσει μια προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών".
Ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης, που ολοκληρώθηκε αρχικά από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Francesco Frappoli το 1808, καταστράφηκε υπό τον Ιωσήφ Στάλιν το 1936 και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 2000. Είναι το πιο μεγάλο «αρχιτεκτονικό θύμα» των πρόσφατων βομβαρδισμών. Ο Ρώσος ορθόδοξος επίσκοπος Πατριάρχης Κύριλλος, ένθερμος υποστηρικτής της επίθεσης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, καθαγίασε τον ανακαινισμένο καθεδρικό ναό το 2010. Η επισκοπή της Οδησσού δημοσίευσε δραματικά πλάνα από τον ναό αμέσως μετά την επίθεση και από κατοίκους της πόλης που συγκεντρώνονται για να σώσουν εικόνες και να καθαρίσουν τα ερείπια.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι είχε βάλει στόχο τον καθεδρικό ναό, λέγοντας ότι επρόκειτο μόνο για «στρατιωτική και τρομοκρατική υποδομή της περιοχής του Κιέβου» και ισχυρίστηκε ότι η ζημιά ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα χτυπήματος από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας. Η Ρωσία εξαπέλυσε αντίποινα όταν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη γέφυρα Κερτς στην κατεχόμενη από τους Ρωσίας Κριμαία στις 17 Ιουλίου.
Ο Γιούρι Κρουκ, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού, αναφέρει σε δήλωση ότι ήταν «το μεγαλύτερο χτύπημα του εχθρού στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού από την αρχή του πολέμου». Το Σπίτι των Επιστημόνων στο παλάτι Τολστόι του 19ου αιώνα ήταν μεταξύ άλλων κτηρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Ο Όλεγκ Κίπερ, ο Ουκρανός στρατιωτικός κυβερνήτης της Οδησσού ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram ότι 25 αρχιτεκτονικά μνημεία υπέστησαν ζημιές από την τελευταία επίθεση της Ρωσίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη δυτική Ουκρανία σκότωσε 10 και κατέστρεψε ένα ιστορικό κτίριο στο Λβιβ. Η πόλη είναι επίσης μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Άλλες εκρήξεις στην Οδησσό τις τελευταίες ημέρες κατέστρεψαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Λογοτεχνίας της πόλης.
Με πληροφορίες από The artnewspaper