Ουκρανία: Επίθεση με drones στο Κίεβο- Aντιαεροπορικός συναγερμός σε πολλές επαρχίες

Ουκρανία: Επίθεση με drones στο Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Επίθεση με drones εναντίον του Κιέβου εξαπέλυσε η Ρωσία, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, κεντρικό θέμα της οποίας θα είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως «ο εχθρός επιτέθηκε στο Κίεβο από τον αέρα για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα», επεσήμανε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας στον λογαριασμό της στο Telegram, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές. Η επίθεση εξαπολύθηκε από τον νότο με ιρανικής κατασκευής drones Shahed, πρόσθεσε, πιθανόν από τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ.

«Όλοι οι εναέριοι στόχοι που εντοπίστηκαν όταν κατευθύνονταν προς το Κίεβο καταστράφηκαν από τις δυνάμεις και τα μέσα της αντιαεροπορικής μας άμυνας», σημείωσε η ίδια πηγή, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των drones που καταρρίφθηκαν.

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στην περιοχή του Κιέβου, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. «Παράθυρα και εξωτερικά κτίσματα ιδιωτικών κατοικιών υπέστησαν ζημιές». Η πόλη λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, έγινε επίσης στόχος επίθεσης με drones στη διάρκεια της νύκτας, επεσήμανε ο Σέρχιι Μπρατσούκ, αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης. Η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα, ήχησε αντιαεροπορικός συναγερμός στις επαρχίες Μικολάιφ, Χερσώνα, Κιροβογκράντ, Πόλταβα, Σούμι και Χάρκοβο.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του NATO

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε την παραμονή της συνόδου του NATO πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, συμπληρώνοντας πως αναμένει από το Βίλνιους τον σχετικό «αλγόριθμο».

«Δουλεύουμε ακόμη τις διατυπώσεις, τις ακριβείς εκφράσεις της επιβεβαίωσης, όμως ήδη αντιλαμβανόμαστε (...) ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες στο βραδινό διάγγελμά του. «Δουλεύουμε για να φτιαχτεί ο αλγόριθμος με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε την ένταξή μας, όσο πιο καθαρά και γρήγορα είναι δυνατό», συμπλήρωσε.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δυτικές δυνάμεις οριστικοποιούν ακόμη πλαίσιο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο κι ενδέχεται να το δημοσιοποιήσουν στο πέρας της συνόδου. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο NATO για το εάν και το πότε θα απευθυνθεί πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί, για τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει και για τον μηχανισμό αποτίμησης της προόδου της, κατά τις ίδιες πηγές.

Κατά τον ίδιο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη σύνοδο στο Βίλνιους οφείλεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ουκρανία είναι ήδη de facto μέλος του NATO, καθώς διαθέτει δικά του όπλα και μοιράζεται τις αξίες των μελών του. «Ακόμα κι αν εκφράζονται διαφορετικές θέσεις, είναι ξεκάθαρο πως η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος της συμμαχίας», ανέφερε στο διάγγελμά του. «Όχι τώρα –γίνεται πόλεμος–, αλλά χρειαζόμαστε σαφές σινιάλο. Και το χρειαζόμαστε τώρα».

Κατ’ ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς, μολονότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως η συμμετοχή του αρχηγού του ουκρανικού κράτους στη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην λιθουανική πρωτεύουσα.

Χθες βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιορίστηκε να πει πως θα γίνουν επαφές στο περιθώριο της συνόδου με αντικείμενο περαιτέρω παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, αναφερόμενος σε συνομιλίες με αντιπροσώπους των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κρατών, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία, για την οποία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO αποτελεί κόκκινη γραμμή, απειλεί με αντίμετρα, προειδοποιεί πως οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα είχε «πολύ αρνητικές συνέπειες για την ήδη μισοκατεστραμμένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» και θα αποτελούσε «τεράστιο κίνδυνο και απειλή για τη χώρα μας», όπως το έθεσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Οποιαδήποτε κίνηση της συμμαχίας προς την ένταξη της Ουκρανίας θα έχει αποτέλεσμα «καθαρή και σθεναρή αντίδραση» από ρωσικής πλευράς, επέμεινε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM