Ο διευθυντής του θεάτρου Volksbühne του Βερολίνου Klaus Dörr παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ταπεινωτική μεταχείριση μεγαλυτέρων σε ηλικία γυναικών ηθοποιών.
Ο 59χρονος σκηνοθέτης με μακρά θητεία σε θέατρα του Βερολίνου όπως το Maxim Gorki Theatre βρέθηκε στο τιμόνι του ιστορικού θεάτρου μετά την παραίτηση του Chris Dercon, τον Απρίλιο του 2018.
Το θέατρο ανακοίνωσε ότι ο Klaus Dörr θα εγκαταλείψει τη θέση του άμεσα μετά την παρέμβαση του γερουσιαστή πολιτισμού του Βερολίνου, Klaus Lederer, του οποίου το γραφείο επίσης επιβεβαίωσε την απόφαση.
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Volksbühne, για τους ισχυρισμούς εναντίον μου», είπε ο Dörr στη δήλωση που εξέδωσε το θέατρο. «Λυπάμαι βαθιά εάν έχω πληγώσει εργαζόμενους με τη συμπεριφορά, τα λόγια ή το βλέμμα μου», πρόσθεσε.
Ο Dörr κατηγορήθηκε από 10 γυναίκες που εργάστηκαν στο θέατρο για ακατάλληλη συμπεριφορά απέναντί τους, συμπεριλαμβανομένου του να τις κοιτάζει με ανάρμοστο τρόπο, να κάνει σεξιστικές παρατηρήσεις και να τους στέλνει ακατάλληλα γραπτά μηνύματα.
Οι γυναίκες που τον κατηγορούν υποστηρίζονται από γυναίκες ως επί το πλείστον σκηνοθέτες, συγγραφείς, και ηθοποιούς, που υπέγραψαν ένα κείμενο, ζητώντας την παραίτηση του Dörr ή την απόλυσή του και προτρέποντας το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς τους.
Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο σε μια σειρά από περιστατικά που «ταλαιπωρούν» το θέατρο μετά τη λήξη της θητείας του Frank Castorf, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από 25 χρόνια. Τον διαδέχτηκε ο Βέλγος Chris Dercon, πρώην διευθυντής της Tate Modern στο Λονδίνο, ο οποίος πολύ γρήγορα παραιτήθηκε, μετά από την αντίδραση του θιάσου και των εργαζομένων που είδαν την απόφαση του διορισμού του ως πολιτική θέση εμπορευματοποίησης ενός θεάτρου που κέρδισε ευρύτερη αναγνώριση ως ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Τον Dörr θα διαδεχθεί αυτό το καλοκαίρι ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, René Pollesch στο τιμόνι του θεάτρου.
Η παραίτηση του Dörr έρχεται σε μια στιγμή που στη Γερμανία πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τρεισήμισι χρόνια μετά τη γέννηση του #MeToo και την υπόθεση Harvey Weinstein, ενώ μέχρι σήμερα το κίνημα είχε μικρό αντίκτυπο στη χώρα.
Η Volksbühne δήλωσε στους λογαριασμούς της στα social media ότι οι γυναίκες που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες κατά του Dörr είχαν την «ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη» του συνόλου των ανθρώπων του θεάτρου και σημειώνουν ότι «Η βιομηχανία μας υποφέρει από παρωχημένες δομές εξουσίας, κάτι που πρέπει να τελειώσει με την παραίτηση του Klaus Dörr».