Πέθανε σε ηλικία 78 ετών, ο εμβληματικός και βραβευμένος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς.
Η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε τον θάνατό του σε μια ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας: «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον κόσμο τώρα που δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, έχε το νου σου στο ντόνατ και όχι στην τρύπα». Στο μήνυμά της η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς ζητά από τον κόσμο να σεβαστεί την ιδιωτικότητά τους.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ντέιβιντ Λιντς αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με εμφύσημα, επειδή κάπνιζε από πολύ μικρή ηλικία. «Το κάπνισμα ήταν κάτι που αγαπούσα πολύ, αλλά στο τέλος με χτύπησε. Ήταν μέρος της καλλιτεχνικής ζωής για μένα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ποιος ήταν ο Ντέιβιντ Λιντς
Ο Ντέιβιντ Λιντς γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1946, στην πόλη Μιζούλα της πολιτείας Μοντάνα, και μεγάλωσε με τη φιλοδοξία να γίνει ζωγράφος. Γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βοστώνης, την οποία γρήγορα εγκατέλειψε, επειδή δεν πληρούσε τις αισθητικές του αντιλήψεις.
Περιπλανήθηκε για λίγο στην Ευρώπη και αφού δεν κατόρθωσε να συμπεριληφθεί στους μαθητές του διακεκριμένου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Όσκαρ Κοκόσκα, επέστρεψε στις ΗΠΑ και γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φιλαδέλφειας. Στην σχολή του δημιούργησε το πρώτο του φιλμ, ένα ταινιάκι κινουμένων σχεδίων 60 δευτερολέπτων με τίτλο «Six Men Getting Sick», για τις ανάγκες ενός πειραματικού εικαστικού διαγωνισμού.
Μετά από χρόνια που πέρασε ως ζωγράφος και δημιουργός μικρού μήκους ταινιών κινουμένων σχεδίων, ο Λιντς έκανε το ντεμπούτο του στις ταινίες μεγάλου μήκους με το «Eraserhead» το 1977. Το ασυμβίβαστο ύφος του κέρδισε γρήγορα την προσοχή του Χόλιγουντ και του διεθνούς κινηματογραφικού κατεστημένου.
Προσλήφθηκε από την εταιρεία παραγωγής του Μελ Μπρουκς για να γράψει και να σκηνοθετήσει το «The Elephant Man», ένα έντονα συγκινητικό δράμα για την κυνική βιομηχανία του θεάματος στη βικτοριανή Αγγλία. Η ταινία απέσπασε οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του Λιντς για καλύτερη σκηνοθεσία.
Η επόμενη ταινία του, η διασκευή του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας Dune του Frank Herbert, δεν είχε την ίδια επιτυχία. Η παραγωγή, που έγινε με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια επίπονων τριετών γυρισμάτων, ήταν μια κολοσσιαία εισπρακτική αποτυχία. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Λιντς επέστρεψε με δύο ταινίες που καθόρισαν το ώριμο στυλ του - το «Blue Velvet», ένα τταξίδι στο ψυχοσεξουαλικό υπογάστριο μιας μικρής αμερικανικής πόλης, και το «Wild at Heart» που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.
Το 1990, έφερε την επανάσταση στην αμερικανική τηλεόραση με το Twin Peaks, μια σειρά που δημιούργησε μαζί με τον σεναριογράφο Μαρκ Φροστ, με την εβδομαδιαία σειρά του ABC να διερευνά θέματα ταμπού καταστώντας το ανεξήγητο σταθερό στοιχείο της σύγχρονης αφηγηματικής τηλεόρασης.
Παρόλο που ξεκίνησε ως ζωγράφος και έγινε διάσημος ως σκηνοθέτης, έτρεφε πάντα ιδιαίτερο σεβασμό για τη μουσική. «Η μουσική μπορεί να πει διανοητικά πράγματα, αλλά μπορεί επίσης να μιλήσει στην καρδιά με έναν τρόπο χωρίς λόγια που είναι τόσο ισχυρός. Η μουσική είναι μαγεία», είχε δηλώσει.
Αργότερα στην καριέρα του, σε ταινίες όπως το «Lost Highway», το «Mulholland Drive» -που του χάρισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στις Κάννες το 2001- και το «Inland Empire», ο Ντέιβιντ Λιντς δούλεψε πάνω σε πλοκές που έδιναν έμφαση σε διπλές προσωπικότητες, ανεξήγητες μεταμορφώσεις και συγκλονιστικές πράξεις
Ο ίδιος ήταν σταθερά επιφυλακτικός στο να ταξινομήσει το νόημα του έργου του για τους θεατές του. Στη συλλογή συνεντεύξεων στο βιβλίο «Lynch On Lynch» ασχολήθηκε με τον αινιγματικό πυρήνα της δουλειάς του με τον συγγραφέα Κρις Ρόντλεϊ:
«Λοιπόν», είπε ο Λιντς, «φανταστείτε ότι όντως βρήκατε ένα βιβλίο με γρίφους και μπορούσατε να αρχίσετε να τους ξετυλίγετε, αλλά ήταν πολύ περίπλοκοι. Τα μυστήρια θα γίνονταν φανερά και θα σε ενθουσίαζαν. Όλοι βρίσκουμε αυτό το βιβλίο με τους γρίφους και είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει. Και μπορείτε να τα καταλάβετε. Το πρόβλημα είναι ότι τα καταλαβαίνεις μέσα σου, και ακόμα κι αν το έλεγες σε κάποιον, δεν θα σε πίστευε ή δεν θα το καταλάβαινε με τον ίδιο τρόπο που το καταλαβαίνεις εσύ».
Η μοναδική καριέρα του Ντέιβιντ Λιντς αναγνωρίστηκε με ειδικό βραβείο -το οποίο μοιράστηκε με τη -συχνά- πρωταγωνίστριά του Λόρα Ντερν στα Independent Spirit Awards του 2007 και με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2006.
Με πληροφορίες από Guardian, Variety