Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού, στην ανακοίνωσή του για την σημερινή πορεία καλλιτεχνών και λοιπών εργαζόμενων στον Πολιτισμό.
Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Πολιτισμού προς το υπουργείο Εργασίας, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους.
Το Σωματείο κατηγορεί το υπουργείο πως «δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για παράταση των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της πανδημίας». «Η προσπάθεια ενοχοποίησης του κλάδου μας από την πλευρά του υπουργείου για "νόθες" εγγραφές στο μητρώο, πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν από τον Μάιο έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, ώστε το μητρώο να είναι λειτουργικό και συμπεριληπτικό και να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα του κλάδου», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Το ΣΕΗ προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις λέγοντας πως ο χώρος του πολιτισμού «εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερα πληττόμενος και το αίτημα για συλλογικές συμβάσεις παντού είναι πιο ισχυρό από ποτέ». «Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Δευτέρα 8 Μαρτίου στην κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, καθώς και στο διήμερο καλλιτεχνικής δράσης #artattack στις 13 και 14 Μαρτίου» καταλήγει το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του.»
Όπως αναφέρει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, ως αποτέλεσμα της πορείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη και του διευθυντή του γραφείου υπουργού με εκπροσώπους των εργαζομένων και συγκεκριμένα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρη Λάσκο, την πρόεδρο του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού), Χαρά Κότσαλη, τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Κώστα Σταυρόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Τραγουδιστών, Κώστα Σκόνδρα.
«Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσαν ότι τα επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου - παρά την προηγούμενη διαβεβαίωση της κ. Στρατινάκη - θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν γραφτεί στο μητρώο έως 10/1, λόγω "νόθων" εγγραφών στο σύστημα. Παράλληλα, δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα για πίστωση των αποζημιώσεων στην αρχή κάθε μήνα και για επέκταση όλου του πακέτου μέτρων στήριξης (επιδότηση ενοικίου, κλπ.) και για τους εργαζόμενους του Πολιτισμού».
Όπως επισημαίνει το ΣΕΗ, «η θετική εξέλιξη της ανανέωσης για ένα χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας όσων την είχαν τον Φεβρουάριο του 2020 και της ασφαλιστικής κάλυψης για τους έξι μήνες επιδότησης, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός, ότι το υπουργείο δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για παράταση των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της πανδημίας. Η προσπάθεια ενοχοποίησης του κλάδου μας από την πλευρά του υπουργείου για "νόθες" εγγραφές στο μητρώο, πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν από τον Μάιο έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, ώστε το μητρώο να είναι λειτουργικό και συμπεριληπτικό και να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα του κλάδου».
«Δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις. Ο χώρος του πολιτισμού εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερα πληττόμενος. Το αίτημα για συλλογικές συμβάσεις παντού είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Δευτέρα 8 Μαρτίου στην κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, καθώς και στο διήμερο καλλιτεχνικής δράσης #artattack στις 13 και 14 Μαρτίου» καταλήγει το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του.