Προσωρινή επανέκθεση των συλλογών του θα παρουσιάσει τo Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει κλειστό για το κοινό Facebook Twitter
Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και η συλλογή του, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για την καλλιτεχνική και ιστορική της σημασία, κατέχουν  εξέχουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική και μουσειακή κοινότητα.
0

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και για περίπου δέκα μήνες, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει κλειστό για το κοινό.

Σε αυτό το διάστημα, η επιμελήτρια της Συλλογής Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου, σε συνεργασία με τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου, Γιώργη Μαγγίνη, καθώς και οι ομάδες της εν λόγω Συλλογής και του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν μία προσωρινή επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου, η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια.
 
Αιτία είναι η συστέγαση για πέντε χρόνια με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το οποίο θα παρουσιάζει στην Αίθουσα Ι (πρώτος όροφος) του κτηρίου εκθέματα και περιοδικές εκθέσεις δικής του επιλογής.

Η σύγχρηση αυτή προέκυψε από την ανάγκη εφαρμογής των όρων δωρεάς του κτηριακού συγκροτήματος το 1988, όπου στεγάζεται το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής  Τέχνης. Για πολλά χρόνια, τα δύο μουσεία, ζητώντας παράλληλα την αρωγή των αρμοδίων δικαστηρίων, έκαναν προσπάθειες να βρεθεί άλλη λύση για την εκτέλεση της επιθυμίας του δωρητή, ώστε αφενός να μην χρειαστεί να περιοριστούν οι χώροι του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και αφετέρου να μην αποκλειστεί η δυνατότητα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων στους χώρους του. Η τελευταία όμως απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε την πενταετή αυτή συνύπαρξη και συνεργασία, σύμφωνα με την οποία το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών θα χρησιμοποιεί μέρος των χώρων του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Τα δύο μουσεία είναι πάντα σε επαφή και σε διάλογο για την καλύτερη διευθέτηση και λειτουργία του νέου σχήματος.

Στη διάρκεια της πενταετίας αυτής (2024-2029), η επιστημονική ομάδα του Μουσείου Μπενάκη θα προετοιμάσει τη μελλοντική μορφή και έκθεση του Νέου Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα, διεθνή μουσειακά δεδομένα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί περίπου στα τέλη του 2029.

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και η συλλογή του, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για την καλλιτεχνική και ιστορική της σημασία, κατέχουν  εξέχουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική και μουσειακή κοινότητα. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές και φοιτητές, προσφυγικές και άλλες ειδικές ομάδες κοινού, ερευνητές και καλλιτέχνες. Το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο και η συνεχής παρουσία του τα τελευταία 25 χρόνια, εντός και εκτός Ελλάδος, το καθιστούν έναν φάρο πολιτισμού με πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, μοναδικό στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Το πολυδιάστατο έργο του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα συνεχιστεί ενόσω θα προχωρά η επανέκθεση. Παραδείγματος χάρη, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025, θα είναι ένα από τα 30 ιδρύματα από 20 χώρες που θα συμμετάσχουν στην Islamic Arts Biennale της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Στην προηγούμενη, εναρκτήρια Biennale του 2023, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης υπήρξε το μόνο ευρωπαϊκό μουσείο που συμμετείχε, με μια ειδική παρουσίαση γύρω από την έκθεση Ισλαμικής Τέχνης στην Αλεξάνδρεια του 1925, στην οποία είχε πρωτοστατήσει η Αντώνης Μπενάκης. Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2025, σημαντικά αντικείμενα από τη Συλλογή Ισλαμικής Τέχνης θα δανειστούν σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στα Μουσεία του Λούβρου στο Παρίσι και στο Άμπου Ντάμπι.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα σπουδαία κεραμικά της Κιουτάχειας στο Μουσείο Μπενάκη

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα σπουδαία κεραμικά της Κιουτάχειας στο Μουσείο Μπενάκη

Σπάνια δείγματα από τα φημισμένα κεραμικά της Κιουτάχειας παρουσιάζονται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την κατάληψη της Κιουτάχειας από τον ελληνικό στρατό τον Ιούλιο του 1921.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM