Το πρώτο του ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης Facebook Twitter
1

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ, γυρισμένο σε τρεις χώρες, σε διαφορετικές ηπείρους, και αφιερωμένο στη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ActionAid Ελλάς», ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Το ντοκιμαντέρ θα έχει τίτλο «Ένας κόσμος» και αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2018. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό σε τρεις χώρες δράσης της ActionAid: τη Γκάνα, το Νεπάλ και την Ελλάδα.

Εκεί, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να «συστήσει» στο κοινό αποκλεισμένους ανθρώπους, οι οποίοι κατάφεραν να βελτιώσουν τη ζωή τους χάρη στην εκπαίδευση, την ενδυνάμωση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης Facebook Twitter
Φωτογραφία: ActionAid

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης χαρακτηρίζει «εμπειρία ζωής, που δύσκολα περιγράφεται με λόγια» το οδοιπορικό αυτό. Όπως εξηγεί, «η ιδέα να γυρίσουμε στην Αφρική και την Ασία, αληθινές ιστορίες ανθρώπων -χωρίς σενάριο- είναι κάτι που πιστεύω πως ο κάθε σκηνοθέτης θα έβρισκε τρομερά ενδιαφέρον. Και ειδικά όταν πρόκειται για έναν τέτοιο σκοπό».

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ολοκλήρωσε ήδη το πρώτο σκέλος του ταξιδιού του στη Γκάνα, όπου επισκέφθηκε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Αυτό που θυμάται πιο έντονα από τις δέκα μέρες της επίσκεψής του εκεί, όπως αναφέρει, είναι «τα παιδιά και τα βλέμματά τους. Οι εκφράσεις τους. Βιώνουν μια κατάσταση που στα δικά μας μάτια φαντάζει ακραία. Και είναι».

  

«Υπάρχουν παιδιά σε κοινότητες που δεν έχουν πόσιμο νερό να πιουν. Κι όμως έχουν μια χαρά, μια φυσική παιδικότητα και καλοσύνη που εδώ στη δύση δεν την βλέπουμε πλέον πολύ συχνά. Επίσης, κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση σε αυτά τα παιδιά ήταν πως παρά τις ακραίες συνθήκες που βιώνουν, στόχος τους είναι να καταφέρουν να πάνε σχολείο. Να αποκτήσουν γνώση ώστε να έχουν προοπτική», προσθέτει.

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης Facebook Twitter
Φωτογραφία: ActionAid

Για τον ίδιο, όλα τα παραπάνω «είναι σαν μια πολύ απλή εξίσωση»: «Αν έχουν νερό πόσιμο, αν καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, ζουν. Αν ζήσουν, τότε θέλουν να πάνε σχολείο και να μάθουν. Αν πάνε σχολείο, τότε μπορούν να βρουν μια δουλειά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Και να μην χρειάζονται τη βοήθεια κανενός. Ακούγεται απλοϊκό, το ξέρω. Όμως αυτή είναι η αλήθεια».

Μεταξύ άλλων, στη Γκάνα συναντήθηκε με την εφτάχρονη Σάρα, το κορίτσι που ο ίδιος υποστηρίζει μέσω του προγράμματος αναδοχής της οργάνωσης. Η Σάρα μένει σε μια απομακρυσμένη κοινότητα στη Μπολγκατάνγκα, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, όπου περίπου το 40% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από δύο δολάρια τη μέρα, χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης Facebook Twitter
Φωτογραφία: ActionAid

«Η Σάρα είναι ίσως το πιο γλυκό πλάσμα που έχω γνωρίσει. Φόρεσε το καλό της φόρεμα για να με υποδεχτεί, να μου δείξει το σπίτι της, να μου χαρίσει τις ζωγραφιές της», σημειώνει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στα προγράμματα αναδοχής, επισημαίνει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν θα καταφέρω να αλλάξω κάτι γενικότερα. Ούτε ξέρω αν η αναδοχή είναι η λύση σε ένα τόσο μεγάλο χρόνιο πρόβλημα. Μεγάλωσα σε μια εποχή και μια κοινωνία που (υποτίθεται πως) έχει λυμένα κάποια από αυτά τα βασικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το πόσιμο νερό. Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρω. Ξέρω όμως με σιγουριά ότι η Σάρα θα ζήσει. Ξέρω επίσης πόση χαρά, υγεία και ελπίδα παίρνει από αυτή την αναδοχή. Είναι μια αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα που λέει πως όταν μπορείς να απλώσεις το χέρι και να βοηθήσεις, με όποιον τρόπο, απλά το κάνεις».

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης Facebook Twitter
Φωτογραφία: ActionAid

Εκτός από την κοινότητα που ζει η μικρή Σάρα, ο Παπακαλιάτης επισκέφτηκε πολλά άλλα σημεία, όπου δραστηριοποιείται η ActionAid στη Γκάνα, όπως το Tindan-zhie, έναν από τους πέντε καταυλισμούς «μαγισσών» που έχουν απομείνει, στη βόρεια περιφέρεια της χώρας. Εκεί ζουν αποκλεισμένες περίπου 40 γυναίκες μαζί με δέκα παιδιά και εγγόνια τους, κάτω από πολύ τραγικές συνθήκες, γιατί έχουν κατηγορηθεί ότι είναι μάγισσες.

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ ετοιμάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης Facebook Twitter
Φωτογραφία: ActionAid

Σε ερώτηση ποιες ήταν οι πιο δυνατές στιγμές που βίωσε κατά το ταξίδι του στη Γκάνα, ο σκηνοθέτης απαντά: «Αυτά που έζησα και αυτά που φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά στη βόρεια Αφρική δεν περιγράφονται ούτε με λόγια, ούτε με εικόνες. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επικοινωνήσω με τον δικό μου τρόπο και να πω σε όσους αναδόχους έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα τέτοιο εθελοντικό ταξίδι, να το κάνουν. Να πάνε να δουν από κοντά τη δουλειά που γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους».


Αυτές τις ημέρες ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ετοιμάζει αποσκευές για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιωτικού οδοιπορικού του στο Νεπάλ, όπου θα συναντήσει γυναίκες της περιθωριοποιημένης φυλής των Ντάλιτ και θα συνομιλήσει με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πληγεί από τον σεισμό του 2015.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθούν στην Ελλάδα με επίσκεψη του σκηνοθέτη και ηθοποιού στον Κολωνό και στο χώρο «Επίκεντρο», τον οποίο η «ActionAid» δημιούργησε πριν από ένα χρόνο σε συνεργασία με εξειδικευμένες οργανώσεις και επαγγελματίες για να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προγράμματα σε άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Οι τρεις χώρες, στις οποίες ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης κάνει τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, είναι  για τον ίδιο «Ένας κόσμος. Που με μια πρώτη ματιά μπορεί να έχει τις διαφορές του, αλλά όσο προχωράς και βιώνεις την εμπειρία αυτή ανακαλύπτεις πως τελικά είμαστε όλοι τόσο, μα τόσο κοντά... Και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα παιδιά. Θεωρώ πως τα παιδιά είναι για μένα ο συνδετικός κρίκος του ντοκιμαντέρ. Όπως και στη ζωή».

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Η στρωτή μουσική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, η ηχηρή πολιτική δήλωση του Ρασούλοφ, το origin story του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και τρεις ακόμα προτάσεις εγκαινιάζουν την εορταστική σεζόν στους κινηματογράφους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Οι άγριες μέρες μας»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου στην Berlinale

Πολιτισμός / «Οι άγριες μέρες μας»: Παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου

Στο διαγωνιστικό τμήμα Generation του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα συμμετάσχει το πολυαναμενόμενο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη.
LIFO NEWSROOM
Αθέατο Μουσείο: «Η μόνη της ζωής του Αφροδίτη» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτισμός / Το θραύσμα ενός ελληνιστικού αγάλματος της Αφροδίτης εκτίθεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, συνομιλεί με τη θεά Αφροδίτη. 
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Ήμελλος: Τον αποχαιρετούν στα social - «Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού με τον μπαμπά» λέει η αδελφή του

Πολιτισμός / Δημήτρης Ήμελλος: Τον αποχαιρετούν στα social - «Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού με τον μπαμπά» λέει η αδελφή του

Από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, υπηρέτησε την τέχνη του με επιμονή, προσήλωση και συνέπεια
LIFO NEWSROOM
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

1 σχόλια
χχχμμμ συγνώμη, νομίζω κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Όπως βλεπω από το trailer και τις εικόνες, δε μοιάζει με ντοκιμαντέρ για τα παιδιά στη Γκάνα, το Νεπάλ και την Ελλάδα. Πιο πολύ ένα ντοκιμαντέρ για τον Χριστόφορο, όπου ο Χριστόφορος γελάει, χορεύει, πονάει, συμπάσχει, στοχάζεται... κλπ και γύρω του έχει παιδιά από τη Γκάνα, το Νεπάλ και την Ελλάδα : )