Στο Ρότερνταμ υπάρχει αστυνομία της μόδας (στην κυριολεξία)

Στο Ρότερνταμ υπάρχει αστυνομία της μόδας (στην κυριολεξία) Facebook Twitter
0

Μια είδηση με κέντρο το Ρότερνταμ κάνει το γύρο του κόσμου προκαλώντας αντιδράσεις και δίνοντας νέα διάσταση στην έννοια της «αστυνομίας μόδας».

Οι αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για την εξάλειψη της εγκληματικότητας.

Στην εφημερίδα De Telegraf δημοσιεύτηκαν οι δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας στις οποίες αναφέρεται πως στόχος των ενεργειών αυτών είναι η ανάκριση νέων των οποίων η πολυτελής ένδυση δεν συνάδει με το οικονομικό τους προφίλ. Συγκεκριμένα δηλώνει πως «θα τους ξεντύνουμε στη μέση του δρόμου».

Ωστόσο η αστυνομική υπηρεσία Τύπου ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις έχουν παραποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό από τα ΜΜΕ δημιουργώντας ασάφειες και παρεξηγήσεις.

Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα είδος παρακολούθησης συγκεκριμένων γνωστών ομάδων που κινούνται ήδη στο κόσμο της παρανομίας και των ναρκωτικών, με σκοπό τον έλεγχο τους.

Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γδύνουν κοινούς περαστικούς και τουρίστες. Η στοχευμένη ανάκριση ατόμων με εγκληματική φυσιογνωμία και η κατάσχεση των πολυτελών αντικειμένων τους θα λειτουργεί ως μέσο για τον παραδειγματισμό και την αποφυγή παράνομων ενεργειών στο μέλλον.


Πόσο εφικτό είναι όμως να μπορέσουν οι αστυνομικοί να ξεχωρίσουν άμεσα τις μικρές διαφορές ανάμεσα σε ένα επώνυμο ακριβό προϊόν και σε μια καλά σχεδιασμένη φτηνή απομίμηση; Κάτι που ακόμα και επιστρατευμένοι ειδικοί σε θέματα μόδας παραδέχονται πως δεν μπορούν να ελέγξουν.

Σε μια αγορά που οι τάσεις εξελίσσονται και αλλάζουν ραγδαία, με πολυτελείς οίκους μόδας να λανσάρουν ενίοτε το στυλ του ανεπιτήδευτου και του μη φανταχτερού, και με αστυνομικούς που βασίζονται στις ελλείπείς τους γνώσεις, σε σπασμωδικές εικασίες και σε μια ξεπερασμένη αναχρονιστική αντίληψη για το εγκληματικό προφίλ, καθίσταται αρκετά αμφίβολη η επιτυχία αυτού του σχεδίου. Και αναγκαίος ο εκ νέου σχεδιασμός του.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM