Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
Viêt and Nam (2024). Φωτ.: Nicolas Graux
0

Viêt and Nam

Μυθοπλασία, 2024, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, 129'
Σκηνοθεσία: Trương Minh Quý

Δύο νεαροί ανθρακωρύχοι, ο Βιετ και ο Ναμ, ανακαλύπτουν την οικειότητα στο σκοτάδι ενός ανθρακωρυχείου, ενός μέρους που αρχικά μοιάζει περιοριστικό, αλλά μετατρέπεται σε καταφύγιο για το κρυφό τους ειδύλλιο. Καθώς ο Ναμ ετοιμάζεται να μεταναστεύσει αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, ξεκινά ένα οδοιπορικό με τη μητέρα του για να ανακαλύψει τη μοίρα του πατέρα του στον πόλεμο.

Με ατμοσφαιρική κινηματογράφηση σε 16mm, η ταινία αποτυπώνει την αισθησιακή σχέση τους και τον πόνο του χωρισμού, ενώ παράλληλα προβληματίζεται για το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Απαγορευμένη στο Βιετνάμ λόγω του τρόπου με τον οποίο απεικονίζει τη χώρα, η τρίτη ταινία του Τρουόνγκ Μιν Κουί προσφέρει μια σπαρακτική, καλλιτεχνική εξερεύνηση της επιθυμίας και της αβεβαιότητας, δίνοντας έμφαση στο συναισθηματικό βάθος της αλληλένδετης ζωής τους εν μέσω ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

bluish

Μυθοπλασία, 2024, Αυστρία, 83’
Σκηνοθεσία: Lilith Kraxner, Milena Czernovsky

Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
bluish (2024). Φωτ.: Panama Film

Η Έρολ και η Σάσα, δύο κάπως αποπροσανατολισμένοι χαρακτήρες στα είκοσί τους, περιφέρονται άσκοπα στις ψυχρές χειμωνιάτικες μέρες μιας πόλης. Ενώ ρίχνουν ένα τρυφερό βλέμμα σε θραύσματα της καθημερινότητάς τους, άνθρωποι, ιστορίες, τόποι και πραγματικότητες αρχίζουν να αλληλεπικαλύπτονται και να διαπλέκονται. Το κυανό σκιαγραφεί μια εύθραυστη συνθήκη ύπαρξης, μια κατάσταση ή ατμόσφαιρα ασάφειας και νοσταλγίας.

Με ήρεμο ρυθμό, υπνωτιστική μουσική, προσεγμένα κάδρα 4:3 σε 16mm και ελάχιστους διαλόγους, οι σκηνοθέτιδες μετατρέπουν τα σώματα και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστριών σε συναισθηματικούς χάρτες. Δύο χρόνια μετά το απελευθερωτικό Μπέατριξ (12ο ΦΠΚΑ), το σκηνοθετικό δίδυμο θέτει ξανά στο επίκεντρο το γυναικείο σώμα, χειραφετημένο από κάθε είδους υπαγορεύσεις.

You Burn Me

Μυθοπλασία, 2024, Αργεντινή, Ισπανία, 64'
Σκηνοθεσία: Ματίας Πινιέιρο

Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
You Burn Me (2024)

Στην ταινία You Burn Me, ο Αργεντινός σκηνοθέτης Ματίας Πινιέιρο διασκευάζει το κεφάλαιο «Αφρός της θάλασσας» από το βιβλίο του Τσέζαρε Παβέζε Διάλογοι με τη Λευκοθέα, που εκδόθηκε το 1947. Δίπλα στη θάλασσα, η αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ και η Νύμφη Βριτόμαρτις μιλούν για την αγάπη και τον θάνατο. Σύμφωνα με τον θρύλο, η Σαπφώ λέγεται ότι έπεσε στον ωκεανό εξαιτίας ερωτικής απογοήτευσης.

Η Βριτόμαρτις, από την άλλη, φημολογείται ότι έπεσε τυχαία από έναν γκρεμό στη θάλασσα, ενώ έτρεχε για να ξεφύγει από έναν άντρα. Μαζί συζητούν τις ιστορίες και τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτές, ελπίζοντας να κατανοήσουν, έστω για μια στιγμή, τη γλυκόπικρη φύση της επιθυμίας.

Το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM