Υπουργείο Πολιτισμού: Τι ζημιές προκάλεσε η φωτιά στη μονή του Οσίου Λουκά

Υπουργείο Πολιτισμού: Τι ζημιές προκάλεσε η φωτιά στη μονή του Οσίου Λουκά Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στη Βοιωτία στη μονή του Οσίου Λουκά, καταγράφει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Η μονή του Οσίου Λουκά- μνημείο εγγεγραμμένο στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco- απειλήθηκε χθες από τη φωτιά στη Βοιωτία, με την οποία δίνουν και σήμερα μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτιρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Υπουργείο Πολιτισμού: Τι ζημιές προκάλεσε η φωτιά στη μονή του Οσίου Λουκά Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
Υπουργείο Πολιτισμού: Τι ζημιές προκάλεσε η φωτιά στη μονή του Οσίου Λουκά Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI

Αντίθετα, «δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη» το καθολικό της μονής, ο ναός της Παναγίας, η Κύπτη, το φωτάναμα, το βορδονάρειο και οι βορειοανατολικές στοές, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιτεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της πυροσβεστικής, όπως και λόγω των εργασιών «συστηματικής αποψίλωσης» του περιβάλλοντα χώρου που είχαν προηγηθεί από τον δήμο. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της μονής του Οσίου Λουκά θα παραμείνει κλειστός για το κοινό μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών στους χώρους υγιεινής. 

Υπουργείο Πολιτισμού: Τι ζημιές προκάλεσε η φωτιά στη μονή του Οσίου Λουκά Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
Υπουργείο Πολιτισμού: Τι ζημιές προκάλεσε η φωτιά στη μονή του Οσίου Λουκά Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
Υπουργείο Πολιτισμού: Τι ζημιές προκάλεσε η φωτιά στη μονή του Οσίου Λουκά Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI

Μονή Οσίου Λουκά: «Δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας 

Αξίζει να σημειωθεί πως άτομο που εργάζεται στη μονή Οσίου Λουκά επί 35 χρόνια κατήγγειλε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως «επί της ουσίας δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας». 

Η μονή Οσίου Λουκά είναι ένα από τα μνημεία που μελετά η κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Πολιτισμού- Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την επιστημονική συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα. 
 
«Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη πυρόσβεσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ελέγχθηκε αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επικαιροποιήθηκε και επίκειται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM