ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

1 εκατομμύριο «αόρατοι» εργαζόμενοι στην Ελλάδα

1 εκατομμύριο «αόρατοι» εργαζόμενοι στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Μια νέα κατηγορία εργαζομένων, οι «αόρατοι» εργαζόμενοι έκαναν την εμφάνιση τους στη χώρα μας, μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για όσους εργάζονται σε καθεστώς μαύρης (αδήλωτης) εργασίας, για μισθωτούς που εξαναγκάζονται να  αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία, αλλά και για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση που όμως δηλώνονται ως μειωμένης απασχόλησης.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.

-300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.

Ελλάδα
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το μόνο που μπορεί να έκανε την εμφάνισή του μέσα στην κρίση είναι ο όρος "αόρατοι εργαζόμενοι". 15 χρόνια νωρίτερα ξεκίνησα να δουλεύω και μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να πάρω ένσημα κι όχι επειδή δεν ζήτησα. Τα δε νούμερα (1.000.000 εργαζόμενοι) αν και μεγάλα είναι μάλλον αισιόδοξα, δεδομένου του ότι υπολογίζει πως "ένας στους 5 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος". Ενδεικτικά, σε μια μέση καφετέρια που έχει 30 άτομα προσωπικό (σερβιτόροι, μπαρ, κουζίνα, καθαρίστριες), συνήθως δηλώνονται 3-4 άτομα που δουλεύουν part-time κιόλας!!!! Φαντάζομαι (ή θέλω να πιστεύω!) πως δεν θα ισχύει παντού, αλλά από αυτές που ξέρω εγώ, οι περισσότερες έτσι λειτουργούν.Στη θεωρία, περνάει που και που κανένας να κάνει έλεγχο, που φυσικά δεν του κάνει καμία εντύπωση το τόσο λίγο προσωπικό, ούτε ότι όλοι όσοι δουλεύουν εκείνη τη στιγμή κάνουν "δοκιμαστικό".Πάντα.Αυτό που δεν έχω καταλάβει όμως είναι γιατί δεν το κυνηγάνε περισσότερο αφού υποτίθεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν λεφτά. Επωφελείται και κάποιος άλλος εκτός από τον εργοδότη και κάνουν όλοι τα στραβά μάτια;