Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου Facebook Twitter
5

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου με την ανακοίνωση να γίνεται σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Η παραίτησή του γίνεται λίγες ημέρες πριν τη συνταξιοδότησή του, λόγω, όπως ανέφερε, των διαρροών των διασκέψεων για τον ασφαλιστικό νόμο του Κατρούγκαλου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την απόφασή του και είπε πως πριν από λίγο υπέβαλλε την παραίτησή του στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κος Σακελλαρίου ήταν συναισθηματικά φορτισμένος, αλλά και αιχμηρός μιλώντας στους δημοσιογράφους τους οποίους σήμερα κάλεσε στο γραφείο του λέγοντας πως είχε σοβαρές ανακοινώσεις να κάνει.

Ο κος Σακελλαρίου είπε πως πήρε την απόφαση μετά την πρόσφατη διαρροή πληροφοριών από την διάσκεψη που αφορούσε την εκδίκαση της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αναφερόταν σε δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν αρχικά το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Επίσης τόνισε ότι πλέον δεν μπορεί να διαφυλάξει το απόρρητο των διαδικασιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πως αδυνατεί με τέτοιες συνθήκες να ασκήσει το καθήκον του.

Σήμερα ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για «αδιανόητη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου», το οποίο όπως είπε δεν μπορεί να ελέγξει και επιφέρει πλήγμα στο ΣτΕ και τη λειτουργία του.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης παραίτησης του Νίκου Σακελλαρίου από τη θέση του προέδρου του ΣτΕ είναι:

«Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

Η σημερινή απόφασίς μου - έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει - όσο επιβεβλημένη και αν είναι - να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δέν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων - πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης - και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
F1.8 16.5/20.12'Θα προτιμούσα να σας αγνοήσω, γιατί είναι γνωστή η τοποθέτηση και η στάση σας (για όποιον δεν σας ξέρει, ας ανατρέξει στο προφίλ σας).Επειδή όμως το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος και ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ, δεν θα αφήσω το σχόλιό σας αναπάντητο, γιατί θα θεωρηθεί ότι σας δικαιώνω.1. Ο κ. Σακελλαρίου ήδη από τον Νοέμβριο 2017 είχε καταγγείλει (αυτολεξεί) "ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης".2. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι εάν ο κ. Σακελλαρίου έκανε την καταγγελία αφού εσυνταξιοδοτείτο, τότε θα λέγατε "τα λέει τώρα, δεν τα είπε όσο ήταν εν ενεργεία".Επειδή, ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΙΤΙΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΘΟΛΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΤΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΣΑΣ. 3. Αφού είχε γίνει ξανά διαρροή - ας το δεχτούμε σαν αληθές -, πλέον, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ !Σαφέστατη στάση κάποιου που αποδέχεται και ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ την διάβρωση των θεσμών και ας καεί το σύμπαν για ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.Έτσι λοιπόν και - κατ' αναλογία - προχθές, κάποιος 25άρης που μεγάλωσε μέσα σε αυτό το υπόβαθρο ΑΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ, μου απάντησε θρασύτατα - όταν του υπέδειξα ότι δεν δικαιούται να παρκάρει το αυτοκίνητό του ΕΠΑΝΩ στο πλάτους μόλις 1,5 μ πεζοδρόμιο παραλίας ΛΑΪΚΟΤΑΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ της Αττικής "και σένα τι σε νοιάζει, μήπως άλλωστε ο πρώτος είμαι που παρκάρω ;". Εσείς και ο νεαρός εκλέξατε πιθανότατα μια κυβέρνηση που με ηθικό υπόστρωμα την ήδη υπάρχουσα κοινωνική διάβρωση - που υποτίθεται ότι είχε ηθικό πλεονέκτημα να την σταματήσει - την διεύρυνε περαιτέρω, επιβραβεύοντας και πληρώνοντας από τον δημόσιο κουρβανά τους Καρανίκες να εκφέρουν δημόσιο λόγο επιπέδου χαμαιτυπείου, που - αφού δεν τους σταματούν - εξελίχθηκε σε "κανονικότητα". ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ !
Βάλτε αρνητικά στα μουγκά, να ξεθυμάνετε για λίγο. Σας συμπονούμε.Αλλά το πέσιμο στα τέσσερα δεν ξεπερνιέται, όσα αρνητικά και να βάλετε. "Για ένα κομμάτι ψωμί, πρέπει να δώσεις πολλά.Δε φτάνει μόνο το μυαλό σου, δε φτάνει μόνο το κορμί σου.Το πιο σπουδαίο είν’ η ψυχή σου, δικέ μου."Κατσιμίχας, αφιερωμένο.