Εικοσιτετράωρη πανυγειονομική απεργία για αύριο, 16 Ιουνίου, έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.
Στάση εργασίας από 8.00 έως 15.00, για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια έχει αποφασίσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 πμ και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.
Και οι δύο Ομοσπονδίες ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσει καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ.
«Δεν θεωρούμε ότι είναι "περιττός" ούτε ένας από τους 400 συνάδελφους μας επικουρικούς γιατρούς και τους 2.700 συναδέλφους επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Γιατί δεν θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται το 20% των συναδέλφων μας, που αρχίζουν να μετράνε τους μήνες αντίστροφα πριν την απόλυσή τους», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
Προσθέτει ότι η κυβέρνηση «αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις».
Σημειώνει ότι «η πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας - εμπόρευμα χρεοκόπησε», προσθέτοντας ότι «αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας, χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις».
Η ΟΕΝΓΕ καταλήγει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική» και «ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια