Με στεφάνια τίμησαν τη μνήμη του Θάνου Αξαρλιάν συγγενείς και φίλοι του καθώς σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια έπεσε νεκρός από τη ρουκέτα της 17 Νοέμβρη.
Το ένα στεφάνι εναπόθεσε η οικογένεια του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος ήταν και ο στόχος των τρομοκρατών.
Ο 29χρονος Θάνος Αξαρλιάν έπεσε νεκρός στις 14 Ιουλίου 1992 ενώ περπατούσε στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Στη διασταύρωση με την οδό Βουλής σκοτώθηκε από την ρουκέτα που εκτόξευσαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη με στόχο το όχημα που μετέφερε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά.
Ο άτυχος φοιτητής χτυπήθηκε από τα θραύσματα της ρουκέτας και οι εικόνες του ενώ ήταν αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο θεωρούνται ιστορικό ντοκουμέντο για τη δολοφονική δράση της 17 Νοέμβρη. Λίγο μετά το τραγικό συμβάν και ενώ η Ελλάδα ήταν συγκλονισμένη, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της «17 Νοέμβρη».
Ο ίδιος άνδρας εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν, χαρακτηρίζοντάς τον «παράπλευρη απώλεια». Όπως αποδείχθηκε αρκετά χρόνια μετά ο άνδρας που είχε τηλεφωνήσει ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Τι έχει γράψει ο Κουφοντίνας για τον Αξαρλιάν
Εκείνη την περίοδο ουδείς γνώριζε ποιος ήταν αυτός ο άνδρας που τηλεφώνησε. Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά την εξάρθρωση της «Ε.Ο 17Ν», αποκαλύφθηκε πως ήταν ο «Λουκάς», κατά κόσμον, Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο ίδιος το αποκαλύπτει αυτό στο βιβλίο που εξέδωσε πριν από λίγα χρόνια.
«Εκείνη την εποχή ετοιμάζαμε μια ενέργεια χαμηλής έντασης εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν υπεύθυνος για τη τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τότε όμως κατατέθηκε στην οργάνωση μια άλλη πρόταση: Γιατί να μην χτυπηθεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασσάς; Θα ήταν μια καίρια ενέργεια, θα ήταν η κορύφωση της δεκαετίας πυκνής δράσης της 17Ν. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα. [...]
»Παρά το γεγονός πως η πρόταση έγινε δεκτή, το σχέδιο της ενέργειας η εκτόξευση μιας ρουκέτας έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε πολλές επιφυλάξεις. Αντιπροτάθηκε άλλο σημείο, άλλος τόπος, άλλος τρόπος. Η πρόταση επέμεινε: Μέσα στους καύσωνες του Ιουνίου στην οδό Βουλής, όπου θα γινόταν η ενέργεια, μετά τις 3:30 το απόγευμα ήταν ερημιά».
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστηρίζει ακόμη πως για περίπου ένα μήνα τα μέλη «της κεντρικής ομάδας» έκαναν διαδοχικούς ελέγχους στο σημείο για να σιγουρευτούν πως δεν θα υπάρχει κάποιο αθώο θύμα.
«Ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της 17Ν. Μπορεί να είχε ευθύνη η αστυνομία, να μπλόκαρε επί μισή ώρα σχεδόν το ασθενοφόρο. Όμως, την κύρια ευθύνη την είχαμε εμείς. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. [...] Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» ανέφερε στο βιβλίο του ο Κουφοντίνας.
σχόλια