Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel Facebook Twitter
0

Το reporters united, το Vouliwatch και η ΕΕΛΛΑΚ οργανώνουν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το 2ο σεμινάριο/πρακτικό εργαστήριο με θέμα το ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένο - αλλά παρεξηγημένο και παραμελημένο στη χώρα μας, δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

Στόχος της σειράς των σεμιναρίων είναι σταδιακά να δημιουργηθεί από τους δημοσιογράφους ένα κύμα FOIAs βάσει των οποίων θα απαιτηθούν στοιχεία, έγγραφα, πληροφορίες από το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Stéphane Horel, Γαλλίδα συγγραφέας και βραβευμένη ρεπόρτερ της Le Monde, με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή αιτημάτων FOIAs, αιτημάτων που υπήρξαν καθοριστικά για τις έρευνες, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία της με αντικείμενο το lobbying σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, τα φυτοφάρμακα, κ.α.

Την ελληνική πτυχή του θέματος θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των τριών διοργανωτών: ο Νικόλας Λεοντόπουλος από το Reporters United, o Στέφανος Λουκόπουλος και η Μαρία Ναθαναήλ από το Vouliwatch, τη μοναδική ίσως οργάνωση στην Ελλάδα με ιδιαιτέρως επιτυχημένη δράση στην υποβολή FOIAs, και η Δέσποινα Μητροπούλου από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, από τους πρώτους οργανισμούς στην Ελλάδα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα τα ζητήματα ανοιχτότητας και διαφάνειας.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε τον Ιανουάριο με βασική ομιλήτρια την Helen Darbishire, επικεφαλής της Access Info Europe, πρωτοπόρου οργάνωσης σε θέματα FOIA.

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και αυτοχρηματοδοτούμενα από τους οργανωτές. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε οποι@δήποτε ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει αλλά απαιτείται προεγγραφή στη φόρμα που υπάρχει εδώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιερά Σύνοδος: Συντάσσεται με Παπαδόπουλο χωρίς τις ακραίες ενέργειες – «Θα ενεργήσουμε τα δέοντα προς την κυβέρνηση»

Ελλάδα / Ιερά Σύνοδος: Συντάσσεται με Παπαδόπουλο χωρίς τις ακραίες ενέργειες – «Θα ενεργήσουμε τα δέοντα προς την κυβέρνηση»

«Η ΔΙΣ εξέφρασε τη λύπη της για το περιεχόμενο συγκεκριμένων έργων και αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα προς την Ελληνική Κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Έφοδος της ΕΛΑΣ σε βενζινάδικα και αποθήκες: 25 συλλήψεις για λαθρεμπόριο και «πειραγμένες» αντλίες

Ελλάδα / Έφοδος της ΕΛΑΣ σε βενζινάδικα και αποθήκες: 25 συλλήψεις για λαθρεμπόριο και «πειραγμένες» αντλίες

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις φέρονται να είχαν αναπτύξει ένα εκτεταμένο κύκλωμα που εμπλεκόταν τόσο στη διακίνηση λαθραίων καυσίμων όσο και στην παραποίηση των μετρήσεων στις αντλίες πρατηρίων
LIFO NEWSROOM