ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Διακοπές στην Ελλάδα: Οι 19 χώρες που θα στείλουν πρώτες τουρίστες

Διακοπές στην Ελλάδα: Οι 19 χώρες που θα στείλουν πρώτες τουρίστες Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Υποδοχή τουριστών από χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία, δειγματοληψίες, συνεργαζόμενο γιατρό καταλύματος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχέδιο Restart Tourism για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα. 

Ο τομέας του τουρισμού θα επανεκκινήσει σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων για επισκέπτες από το εξωτερικό.

Από το υπουργείο έχει ήδη τονιστεί πως θα στηριχθεί ο καταδυτικός τουρισμός και το yachting, που ξεκινά στις 25 του μηνός. Μία εβδομάδα μετά, την 1η Ιουνίου, ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, καθώς και τα κάμπινγκ/κατασκηνώσεις.

Τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό όταν θα ανοίξουν τα σύνορα. Σημειώνεται πως το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό σχολιάστηκε θετικά στα διεθνή ΜΜΕ.  

Χωρίς τεστ ή καραντίνα

 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, εκτιμάται πως η χώρα μας θα δεχτεί επισκέπτες από χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, αλλά και χώρες της Βαλτικής, που θα είναι η κύρια «αγορά» επισκεπτών για τουρισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πρώτες χώρες που είναι πιθανότερο να στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Στο δεύτερο κύμα που θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου, θα έρχονται επισκέπτες και από άλλες χώρες, εκτός αυτών που έχουν αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Οι επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ούτε θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα, ωστόσο οι αρχές διατηρούν την δυνατότητα για δειγματοληπτικά τεστ σε επισκέπτες.

Εξαιρουμένου κάποιου πολύ δυσάρεστου απρόοπτου στην εξέλιξη της μάχης κατά της πανδημίας στις χώρες Σένγκεν, πληθαίνουν οι ειδικοί που εκτιμούν ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν να απελευθερωθούν τα σύνορα για όλες σχεδόν τις χώρες αυτής της Ζώνης.

Από τις βασικές αγορές που η Ελλάδα έχει σημαντικές εισροές ταξιδιωτικής δαπάνης, μόνον η Βρετανία και οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν να συμπεριληφθούν σε εκείνες που θα πάρουν το πράσινο φως.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού στους άξονες ασφαλείας είναι η ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, όπως τόνισε ο υπουργός, αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM