Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές μετά την εξάπλωση της διασποράς του κορωνοϊού από εισαγόμενα αλλά και εγχώρια κρούσματα.
Ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα, προβληματίζει έντονα την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 58 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων οι 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Το «Plan B» της κυβέρνησης
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο.
«Ένα Plan Β, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό [...] Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Αυξημένα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Εκτός από τα εισαγόμενα κρούσματα, κυρίως από τον Προμαχώνα, ανησυχία προκαλούν και τα εγχώρια, που εμφανίζουν σημαντική αύξηση, καθώς χθες, από τα 58 κρούσματα, τα 24 ήταν εγχώρια, με Αττική και Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τα περισσότερα.
Σχετικά με τα υπόλοιπα κρούσματα, εμφανίζονται διάσπαρτα, κάτι που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τις αρχές, αφού καταγράφηκαν τρία στη Λέσβο, δυο στην Ξάνθη κι από ένα σε Κοζάνη, Ημαθία, Άρτα και Χαλκιδική, ενώ αργά το βράδυ ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στο νησί της Πάρου.
«Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές», παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια...» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
«Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι [...] Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».
σχόλια