ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Ώρες κοινής ησυχίας για τα κατοικίδια: Πρόστιμα 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες των τετράποδων «παραβατών»

Ώρες κοινής ησυχίας για τα κατοικίδια: Πρόστιμα 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες των τετράποδων «παραβατών» Facebook Twitter
Pixabay
0

Στις χαώδεις πόλεις, τις συνωστισμένες γειτονιές και τις πυκνοκατοικημένες πολυκατοικίες, δεν είναι μόνο οι πολίτες που υποχρεούνται να τηρούν τις ώρες κοινής ησυχίας, είναι και τα κατοικίδια τους.

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό για πλάσματα που, αν και ζουν, δεν φέρονται με ανθρώπινους όρους, όπως ορίζει διάταξη νόμου από το 1995, η μη συμμόρφωση στους συγκεκριμένους κανόνες ευζωΐας επισύρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά ζώο.

«Υπάρχει ο νόμος 4039/2012 όπως έχει τροποποιηθεί από τον ν. 4235/2014, που στα άρθρα 8, παραγράφους 1 και 2 προβλέπει πως η παράβλεψη τήρησης των κανόνων ευζωΐας των υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων για τα ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, έχει ως διοικητική κύρωση πρόστιμο 500 ευρώ. Δηλαδή, αν ένα σκυλάκι γαβγίζει από τις 15.00 το μεσημέρι ως τις 17.30 και από τις 23.00 έως τις 7, βάσει της διάταξης αυτής, μπορεί να κληθεί η Αστυνομία και να βεβαιώσει πρόστιμο 500» εξηγεί στο LiFO.gr ο δικηγόρος Χρήστος Πέτκος.

Όμως, κατά πόσο είναι εφικτό να συγκρατηθεί ή περιοριστεί ένα ζώο; «Όταν ένα ζώο γαβγίζει, δεν γαβγίζει μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας. Κι όταν ενοχλείται κάποιος, ενοχλείται όλο το 24ωρο. Αυτό δεν ορίζεται από σχετικές διατάξεις. Επειδή έχουμε διατάραξη του βιολογικού ρυθμού ζωής των ανθρώπων, δηλαδή αϋπνίες, νεύρα, τυχόν ύπαρξη ανθρώπων με προβλήματα υγείας, μωρών ή ηλικιωμένων, εκεί βάσει του αστικού κώδικα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, διαμερίσματος ή μονοκατοικίας μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένες εκπομπές θορύβου. Με βάση αυτό το άρθρο 1003 του αστικού κώδικα μπορεί να προχωρήσει κανείς σε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας ο ιδιοκτήτης να περιορίσει το κατοικίδιο, να το βάζει μέσα, να το εκπαιδεύσει κ.τ.λ»

Ώρες κοινής ησυχίας για τα κατοικίδια: Πρόστιμα 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες των τετράποδων «παραβατών» Facebook Twitter
Pixabay

Ως προς το αν γίνεται χρήση αυτής της διάταξης, ο κ. Πέτκος απαντά «συνέχεια». Όπως εξηγεί, «βάσει του κανονισμού της πολυκατοικίας, μπορεί κάποιος να έχει μέχρι δύο ζώα, ή και περισσότερα με τη σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας». Όμως, επειδή τα περισσότερα από αυτά τα οικόσιτα δεν είναι εκπαιδευμένα και οι κηδεμόνες τους συνήθως εργάζονται, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να τα βγάζουν έξω πολύ πρωί ή βράδυ, με αποτέλεσμα κάποιοι να ενοχλούνται. «Σ'αυτήν την περίπτωση, αν γίνει κάποια παρατήρηση ή σύσταση και ο ιδιοκτήτης του οικόσιτου δεν ανταποκριθεί, καλείται η Αστυνομία για να καταγραφεί το συμβάν και προχωρούν σε ασφαλιστικά μέτρα».

Τι ισχύει με τα αδέσποτα 

Πρόστιμο δεν προβλέπεται μόνο για τους θορύβους από τα δεσποζόμενα ζώα, αλλά και για τη διατήρηση αδέσποτων στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Η διατήρηση «αδέσποτων» ζώων επιτρέπεται για τις μονοκατοικίες ή και για τις πολυκατοικίες όταν υπάρχει ομόφωνη απόφαση των συνιδιοκτητών. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστιμο ανέρχεται σε 300 ευρώ το ζώο.

Αναφορικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων, ο κ. Πέτκος διευκρινίζει προς ενημέρωση των πολιτών πως «ιδιοκτήτης τους ουσιαστικά είναι ο δήμος. Οπότε, όταν δουν κάποιο αδέσποτο ή κάποια αγέλη, θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τα στειρώσει, να τα εμβολιάσει, να τα αφήσει στο ίδιο φυσικό περιβάλλον και να τους βάλει ταΐστρες».

Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση για παράδειγμα γατιών που συχνάζουν σε μια πολυκατοικία, το να αφήσουν οι κάτοικοι ένα κουπάκι νερό και μια γατοτροφή, αλλά να μαζέψουν το μπολάκι, αυτό δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανένας. Όπως διευκρινίζει, πρόβλημα προκύπτει όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωΐας.

Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ