Αυστηρά μέτρα ανήμερα Πρωτοχρονιάς: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Αυστηρά μέτρα ανήμερα Πρωτοχρονιάς: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Μπορεί το 2020 να ανήκει πλέον στο παρελθόν, όχι όμως και τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρας μας. 

Περιορισμοί στις μετακινήσεις και στον αριθμό των ατόμων στο γιορτινό τραπέζι, αποστολή SMS, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού και σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ, για τυχόν παραβάσεις αποτελούν και σήμερα, Πρωτοχρονιά, το σκηνικό, με κάποιες, ωστόσο, μικρές αλλαγές. 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους στους δρόμους, προκειμένου τόσο να αποτραπεί η μετακίνηση πολιτών μετά τις 22:00, όσο και να αποφευχθούν συνωστισμοί σε σπίτια.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα, ενώ όσοι επιθυμούν να συγκεντρωθούν σε σπίτια θα πρέπει να το κάνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι έως 9 άτομα και μόνο από δύο οικογένειες.

Οι μετακινήσεις γίνονται με αποστολή στο 13033 sms, ενώ οι πολίτες που επιθυμούν να βρεθούν σε κάποιο τραπέζι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους τον κωδικό «6», τόσο κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή.

SMS 13033: Πώς βγαίνουμε από το σπίτι - Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης εν μέσω lockdown

Η αποστολή των SMS στο 13033 λόγω του lockdown γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

  1. Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  2. Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  3. Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  4. Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  5. Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης στη χώρας μας του κορωνοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Μετακινήσεις με ταξί ή αυτοκίνητο: Αλλαγές στο όριο επιβατών

Μικρές αλλαγές στις μετακινήσεις πολιτών με ταξί και ΙΧ οχήματα έχουν τεθεί σε ισχύ από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και αφορούν και στη σημερινή ημέρα.

 

Συγκεκριμένα, για τις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί.

Παράλληλα, δεν ισχύει το όριο των δύο ατόμων σε ΙΧ, όταν μετακινούνται «για την εξυπηρέτηση του σκοπού της συνάθροισης συγκέντρωσης».

Πρακτικά, μόνο μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ένα όχημα για τη μετάβασή τους στο ρεβεγιόν ή σε κάποιο άλλο τραπέζι, το πολύ 9 ατόμων από δύο οικογένειες.

Σημειώνεται πως σχετικά με τη μικρή «χαλάρωση» των μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών με ταξί και ΙΧ είχε δοθεί οδηγία σε όλους τους αστυνομικούς, όπως επιβεβαίωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), να πραγματοποιήσουν σαρωτικούς ελέγχους στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αποφυγή των μεγάλων συναθροίσεων σε σπίτια.

Την προσωρινή άρση του ορίου του ενός επιβάτη σε ταξί ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε και η εταιρεία Beat.

Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων των οικογενειών από σπίτι σε σπίτι για το εορταστικό τραπέζι.

«Για πιο άνετες μετακινήσεις, Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα Πρωτοχρονιάς δε θα ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, σε διαδρομές προς και από γιορτινές συναθροίσεις και οικογενειακά τραπέζια» σημειώνει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

 

Μετακινήσεις εκτός νομού

 

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

-Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία: Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
-Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας: Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
-Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού): Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
-Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Αφορά διαζευγμένους ή εν διαστάσει γονείς
-Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
-Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή).

Αυτά είναι τα πρόστιμα

 

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά. 

Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.

 

Οκτώ συλλήψεις και 1.668 παραβάσεις την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Σε οκτώ ανήλθαν οι συλλήψεις και σε 1.668 οι παραβάσεις των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Σημειώνεται, ότι χθες, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 77.940 έλεγχοι, από τους οποίους οι 9.247 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι οκτώ συλλήψεις έγιναν για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι πέντε από τις συλλήψεις αφορούν σε ιδιωτική συνάθροιση, στο Βόλο. Τα άτομα αυτά είχαν συγκεντρωθεί σε σπίτι, ενώ κατηγορούνται κατά περίπτωση και για παράνομα τυχερά παιχνίδια, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Επιπλέον, στον διοργανωτή της συνάθροισης επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Παράλληλα επιβλήθηκαν και τα εξής πρόστιμα, ανά περιοχή:

  • Στo Νότιο Αιγαίο, 5.000 ευρώ σε καφετέρια και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας.
  • Στην Πελοπόννησο, 5.000 ευρώ σε κατάστημα ένδυσης και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας.
  • Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου και επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ και 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας.
  • Στην Ήπειρο, 2.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε ψησταριά.
  • Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καφετέριας και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη, 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 1.375 παραβάσεις για μετακίνηση και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως εξής:

  • 386 στην Αττική,
  • 191 στη Θεσσαλονίκη,
  • 105 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 92 στην Κρήτη,
  • 84 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 80 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 79 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 62 στην Ήπειρο,
  • 62 στην Πελοπόννησο,
  • 61 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 61 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 51 στη Θεσσαλία,
  • 36 στα Ιόνια Νησιά και
  • 25 στη Δυτική Μακεδονία.

Ταυτόχρονα, βεβαιώθηκαν 286 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, ενώ επιβλήθηκαν 281 πρόστιμα 300 ευρώ και 5 των 150 ευρώ, ως εξής: 46 στην Αττική, 31 στην Κρήτη, 25 στο Βόρειο Αιγαίο, 25 στη Θεσσαλονίκη, 21 στη Δυτική Ελλάδα, 20 στη Στερεά Ελλάδα, 19 στην Κεντρική Μακεδονία, 19 στο Νότιο Αιγαίο, 18 στην Ήπειρο, 17 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 στα Ιόνια Νησιά, 12 στη Θεσσαλία, 10 στη Δυτική Μακεδονία και 9 στην Πελοπόννησο.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM