Τρία είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη, τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου των αλλεπάλληλων σεισμών στις Κυκλάδες.
Την ώρα που η ανησυχία αυξάνεται και οι ειδικοί προσπαθούν να «ερμηνεύσουν» τα μέχρι στιγμής στοιχεία, για την πορεία των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ο Κώστας Συνολάκης κάνει λόγο για τρία σενάρια, ανάμεσά τους και αυτό της ηφαιστειακής έκρηξης.
Ο καθηγητής εξήγησε πως δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί». Παράλληλα ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης σε Νέα Καμμένη ή Κολούμπο.
Τα τρία σενάρια για την πορεία των σεισμών σε Σαντορίνη - Αμοργό
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Συνολάκη μιλώντας στο Mega:
- Το πρώτο σενάριο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012
- Το δεύτερο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του. Πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν για παράδειγμα, έχουμε επίκεντρα πολύ πιο νότια, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή
- Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη, το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950 και χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε.
ΕΚΠΑ για Σαντορίνη - Αμοργό: Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για κύριο σεισμό
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, εντείνοντας την ανησυχία για το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο.
Η κατάσταση έχει «κερδίσει» το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, την ώρα που πλήθος ειδικών αδυνατούν να προβλέψουν πότε θα σταματήσουν οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Παρότι ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν μπορούν να εγγυηθούν πως δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή στις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί πάνω από 14,000 σεισμοί.
Στη συνέχεια στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με τη μεγαλύτερη δόνηση να είναι τα 5 Ρίχτερ, ενώ τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 109 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5, 2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς παρόμοιων μεγεθών. Ωστόσο επισημαίνεται πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός.