Εφησυχαστικός εμφανίζεται ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακάθεκτη στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τις 8 το πρωί στη Σαντορίνη, έχουν σημειωθεί πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.
Μάλιστα λίγο μετά τις 00:30 το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφηκε νέος ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. «Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας και δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία», ανέφερε από την πλευρά του για το φαινόμενο ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας μιλώντας στο Live News νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης για το φαινόμενο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ωστόσο καθησύχασε τους κατοίκους σημειώνοντας πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο να υπάρχει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ.
«Για μένα ήταν σαφές η κάποια φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 Ρίχτερ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες. Ήταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μία δραστηριότητα που είναι της τάξεως του 5. Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή μικρού έως μετρίου μεγέθους. Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ και οι σεισμοί που έχουμε τώρα το περικυκλώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθεί πόσο θα κρατήσει το φαινόμενο απάντησε πως «εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», συμπληρώνοντας πως μπορεί να κρατήσει για πολλές εβδομάδες.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις - Τι ισχύει
Έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη Σαντορίνη, λόγω των σεισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Μετά την απόφαση να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί της Σαντορίνης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τους συνεχείς σεισμούς το τελευταίο διάστημα στο νησί, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Τα μέτρα θα βοηθήσουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής. Όπως αποφασίστηκε, ισχύουν αναστολή συμβάσεων και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.
Η ανακοίνωση:
«Σε συνέχεια της απόφασης να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Θήρας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με προωθούμενη διάταξη, προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα:
1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της τοπικής οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».