Αλαμουντίν:"Eλπίζω πως θα τα καταφέρουμε"

Αλαμουντίν:"Eλπίζω πως θα τα καταφέρουμε" Facebook Twitter
6

Η Αμάλ Αλαμουντίν, συνοδευόμενη από τους νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και τον αρχαιολόγο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρο του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών βρέθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας. Πλήθος δημοσιογράφων είχε συγκεντρωθεί για να της αποσπάσει μια δήλωση ενώ μετά την υποδοχή ακολούθησε η συνάντηση με τον κο Τασούλα.

Αλαμουντίν:"Eλπίζω πως θα τα καταφέρουμε" Facebook Twitter
H σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ ανέφερε στον κ. Τασούλα πως έχει έρθει αρκετές φορές στα ελληνικά νησιά αλλά ελάχιστα στην Αθήνα.

Η Αλαμουντίν εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα «επαναπατριστούν» δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε»

Την Τετάρτη στις 11.30 θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 13.00 είναι προγραμματισμένη η ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με την αντιπροσωπεία των βρετανών νομικών και με την δικηγόρο κα Αμάλ Κλούνει, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Καλωσόρισα σήμερα στη χώρα μας και στο Υπουργείο Πολιτισμού μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η κα Αμάλ Κλούνει και οι κ.κ Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, συνοδευόμενοι από τον κύριο Ντέιβιντ Χίλ Πρόεδρο Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας υπέβαλλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Όπως ξέρετε το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν.


Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη.»

 

Αλαμουντίν:"Eλπίζω πως θα τα καταφέρουμε" Facebook Twitter
Μετά τις δύο το μεσημέρι οπότε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση, η βρετανική αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε στον Πειραιά για γεύμα στο Βαρούλκο

 

Στο κόστος της επίσκεψης Αμάλ Αλαμουντίν και του επιτελείου της Doughty Street Chambers, στην Ελλάδα, αναφέρεται όμως σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή».

Χαρακτηριστικό είναι πως η εφημερίδα αποκαλεί μνημειώδη την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να καλύψει τα έξοδα της αποστολής αναφέροντας πως το ποσό των εξόδων αγγίζει τα 10.885,50 ευρώ. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια της κυρίας Αλαμουντίν και των συνεργατών της, αλλά και τα έξοδα «για την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό», για το διάστημα που οι Βρετανοί δικηγόροι και ο Αυστραλός διαμεσολαβητής τους θα παραμείνουν στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι του δικηγορικού οίκου χαρακτηρίζονται ως καλεσμένοι του πρωθυπουργού, που έρχονται στην Ελλάδα, όχι για να πουλήσουν τις νομικές τους συμβουλές, αλλά «για τη διαφήμιση της επιστροφής των Μαρμάρων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση του ΥΠΠΟ με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2014.

 

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει πως από ένα υπουργείο Πολιτισμού που αποκαλεί «μάρμαρα» τα γλυπτά του Παρθενώνα, δεν ξέρουμε τι μπορεί να περιμένει κανείς ακόμα και στο διαφημιστικό επίπεδο. Δεν θα περίμενε, όμως, ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο τα έξοδα διαφημιστικής προβολής ενός δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου που προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη γραμμή της πολιτικής και ηθικής διάστασης της διεκδίκησης των γλυπτών και να ακολουθήσει, με το αζημίωτο βέβαια, τη δικαστική οδό.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM