Μια τραγική ιστορία πρόωρου θανάτου ενός βρέφους, ηλικίας 38 ημερών, εξαιτίας εγκατάλειψης και ασιτίας θα αναβιώσει στην προσεχή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου. Κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η μητέρα του.
To ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την dimikratiki.gr φέρεται να έχει ως εξής:
Στις 29 Ιανουαρίου 2013, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ενημερώθηκε από το Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου για μωρό στα πρόθυρα θανάτου από ασιτία.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Κρήτης για παροχή των πρώτων βοηθειών.
Στη συγκλονιστική κατάθεση του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ηταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ισως είχε βγάλει λίγα τσίσα. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού. Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Οταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαινόταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε».
Ενδεικτική του τι είχε προηγηθεί του θανάτου του βρέφους είναι και η ακόλουθη περικοπή της ιατροδικαστικής έκθεσης:
«Αναφέρεται ότι το ανωτέρω βρέφος γεννήθηκε την 16-12-2012 με καισαρική τομή λόγω ισχιακής προβολής με διάρκεια κύησης 39 εβδομάδων (τελειόμηνο) έχοντας σωματικό βάρος 3.500 γραμμάρια και βάρος εξόδου από το μαιευτήριο (5ο 24ωρο ζωής) 3.470 γραμμ.
Κατά την εισαγωγή του βρέφους στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ (19/1/2013) είχε σωματικό βάρος 3.400 γρ. Η φυσιολογική τιμή του σωματικού βάρους ενός υγιούς νεογνού με βάρος γέννησης 3.500 γρ. και ηλικία 35 ημερών (ημέρα εισαγωγής του βρέφους) θα έπρεπε να είναι 4130γρ αντί 3.400 γρ που είχε το βρέφος».
Προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης του βρέφους την ίδια μέρα της προσέλευσης της «θορυβημένης» μητέρας στην Παιδιατρική Κλινική του Θεραπευτηρίου Λέρου, δόθηκε εντολή για σύνταξη κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας εκ μέρους της κοινωνικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την κοινωνική έκθεση, η περιτοναϊκή περιοχή, τα γεννητικά όργανα, ο πρωκτός, η μασχαλιαία περιοχή και οι πτυχές των μηρών και των βουβώνων έφεραν σύγκαμα μεγάλου βαθμού και πληγές με έντονη δυσοσμία η οποία προερχόταν από την έκκριση πύου αλλά και την έκκριση σμήγματος στη μασχαλιαία περιοχή μαζί με βρωμιά, όπως χνούδια και ούρα, γεγονός που υποδήλωνε ότι ήταν άπλυτο.
Το μωρό φόραγε μία γαλάζια φόρμα και κάλτσες, ενώ εσωτερικά φόραγε ένα φανελάκι βρεφικό τα οποία ήταν βρεγμένα από ούρα. Το δέρμα ήταν αφυδατωμένο και αδυνατισμένο με έκδηλα τα στοιχεία αφυδάτωσης και αδυναμίας στον πρωκτό και στους γλουτούς του βρέφους, ενώ εμφανές το οίδημα στα βλέφαρα, άκρα και κορμό. Τα ζωτικά σημεία, η κλινική εικόνα του βρέφους και οι ιατρικές εξετάσεις υποδήλωναν ότι το βρέφος βρισκόταν σε λήθαργο και η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά επείγουσα αλλά και πολύ κρίσιμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το μπιμπερό του βρέφους ήταν βρώμικο και πιο συγκεκριμένα η πιπίλα του μπιμπερό όταν σκουπίστηκε με γάζα από το νοσηλευτικό προσωπικό άφηνε μαύρο ρύπο.
σχόλια