Αναβιώνει η τραγωδία με το βρέφος που πέθανε από ασιτία στη Λέρο

Αναβιώνει η τραγωδία με το βρέφος που πέθανε από ασιτία στη Λέρο Facebook Twitter
11

Μια τραγική ιστορία πρόωρου θανάτου ενός βρέφους, ηλικίας 38 ημερών, εξαιτίας εγκατάλειψης και ασιτίας θα αναβιώσει στην προσεχή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου. Κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η μητέρα του.


To ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την dimikratiki.gr φέρεται να έχει ως εξής:

Στις 29 Ιανουαρίου 2013, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ενημερώθηκε από το Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου για μωρό στα πρόθυρα θανάτου από ασιτία.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Κρήτης για παροχή των πρώτων βοηθειών.


Στη συγκλονιστική κατάθεση του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:


«Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ηταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ισως είχε βγάλει λίγα τσίσα. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού. Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Οταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαινόταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε».

Ενδεικτική του τι είχε προηγηθεί του θανάτου του βρέφους είναι και η ακόλουθη περικοπή της ιατροδικαστικής έκθεσης:
«Αναφέρεται ότι το ανωτέρω βρέφος γεννήθηκε την 16-12-2012 με καισαρική τομή λόγω ισχιακής προβολής με διάρκεια κύησης 39 εβδομάδων (τελειόμηνο) έχοντας σωματικό βάρος 3.500 γραμμάρια και βάρος εξόδου από το μαιευτήριο (5ο 24ωρο ζωής) 3.470 γραμμ.
Κατά την εισαγωγή του βρέφους στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ (19/1/2013) είχε σωματικό βάρος 3.400 γρ. Η φυσιολογική τιμή του σωματικού βάρους ενός υγιούς νεογνού με βάρος γέννησης 3.500 γρ. και ηλικία 35 ημερών (ημέρα εισαγωγής του βρέφους) θα έπρεπε να είναι 4130γρ αντί 3.400 γρ που είχε το βρέφος».


Προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης του βρέφους την ίδια μέρα της προσέλευσης της «θορυβημένης» μητέρας στην Παιδιατρική Κλινική του Θεραπευτηρίου Λέρου, δόθηκε εντολή για σύνταξη κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας εκ μέρους της κοινωνικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την κοινωνική έκθεση, η περιτοναϊκή περιοχή, τα γεννητικά όργανα, ο πρωκτός, η μασχαλιαία περιοχή και οι πτυχές των μηρών και των βουβώνων έφεραν σύγκαμα μεγάλου βαθμού και πληγές με έντονη δυσοσμία η οποία προερχόταν από την έκκριση πύου αλλά και την έκκριση σμήγματος στη μασχαλιαία περιοχή μαζί με βρωμιά, όπως χνούδια και ούρα, γεγονός που υποδήλωνε ότι ήταν άπλυτο.


Το μωρό φόραγε μία γαλάζια φόρμα και κάλτσες, ενώ εσωτερικά φόραγε ένα φανελάκι βρεφικό τα οποία ήταν βρεγμένα από ούρα. Το δέρμα ήταν αφυδατωμένο και αδυνατισμένο με έκδηλα τα στοιχεία αφυδάτωσης και αδυναμίας στον πρωκτό και στους γλουτούς του βρέφους, ενώ εμφανές το οίδημα στα βλέφαρα, άκρα και κορμό. Τα ζωτικά σημεία, η κλινική εικόνα του βρέφους και οι ιατρικές εξετάσεις υποδήλωναν ότι το βρέφος βρισκόταν σε λήθαργο και η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά επείγουσα αλλά και πολύ κρίσιμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το μπιμπερό του βρέφους ήταν βρώμικο και πιο συγκεκριμένα η πιπίλα του μπιμπερό όταν σκουπίστηκε με γάζα από το νοσηλευτικό προσωπικό άφηνε μαύρο ρύπο.

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Και όμως υπήρξαν ιντερνετικές μαμάδες που την υπερασπίστηκαν, χωρίς να ξέρουν φυσικά την αλήθεια παρά μόνο τα λεγόμενα της όταν αυτή μπήκε σε ένα φόρουμ και ζητούσε οδηγίες γιατί το μωρό της κοιμόταν συνέχεια. Στο κέντρο υγείας το μωρό το πήγε σχεδόν δύο ημέρες μετά το αρχικό της ποστ ενώ όλες φωνάζαν να το πάει άμεσα στον γιατρό.. Δεν ήταν τρελή, φόρτωσε μια εγκυμοσύνη και ένα μωρό σε κάποιον που δεν ήταν δικό του.Χτυπιόταν ότι το μωρό γεννήθηκε πρόωρα για να δείξει ότι όντως ήταν δικό του και όταν πλέον έβλεπε ότι το μωρό ¨τελείωνε" έκανε εγγραφή σε φόρουμ για να δείξει την αγωνία της και να πει ότι ενώ είχε πάει στον γιατρό αυτός της είπε ότι το μωρό ήταν καλά ( πράγμα που δεν έγινε ποτέ).Ένα προμελετημένο έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο , κρίμα στην ψυχούλα που χάθηκε έτσι.
"Δεν ήταν τρελή"Δεν είπε κανείς ότι ήταν "τρελή" ...αλλά σύμφωνα με την *λογική* εν Ελλάδι μία γυναίκα που δεν επιθυμεί ένα παιδί, υποτίθεται πως μπορεί 1. να κάνει έκτρωση ή 2. να το δώσει προς υιοθεσία. Αντ' αυτών επέλεξε συνειδητά (;) να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο και μόνο για να το πεθάνει μετά από ένα σαρανταήμερο πλημμελέστατης προσοχής + ασιτία. (Υπό το ..."άγρυπνο" βλέμμα του συντρόφου της βέβαια, που ίσως επειδή το παιδί δεν ήταν προϊόν του δικού του σπέρματός, δεν έδωσε κι αυτός καμία δεκάρα).Η ίδια η μητέρα παρουσίασε, κατά τα λεγόμενα νοσηλευτών και ιατρών, όταν πήγε το βρέφος στο νοσοκομείο πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης και το σύνολο των εξόφθαλμων ενεργειών της την οδήγησαν στο να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία, νομίζω. ...Ακούγονται όλα αυτά πράξεις ατόμου που είναι "καλά"; Εμένα πάλι όχι.Κάτι φταίει, μπορεί να είναι ή να μην είναι σοβαρή περίπτωση επιλόχειας κατάθλιψης ή μπορεί να είναι και κάτι άλλο ίσως και προυπάρχον μπορεί να είναι και κάτι που δεν φέρει ταμπέλα, πολλά συμβαίνουν [στην Αμερική είχα ακούσει περίπτωση μητέρας που προσπάθησε να πουλήσει τα παιδιά της μέσω facebook, επειδή υποτίθεται πως ήθελε να δώσει εγγύηση 1.000 δολλάρια για να βγάλει τον φίλο της από την φυλακή. Άλλη περίπτωση ήθελε γυναίκα να δίνει φάρμακα χημειοθεραπείας στο υγιές κοριτσάκι της, καθιστώντας το σοβαρά άρρωστο λόγω της βαριάς φύσης των φαρμάκων (λογικά αυτή η γυναίκα έπασχε από επονομαζόμενο Münchausen syndrome by proxy)].
Κάθε δολοφόνος έχει ψυχολογικά προβλήματα και σύνδρομα; Και αν ναι αυτό τους δίνει το ακαταλόγιστο; Αν είναι ικανοί για να κάνουν ολόκληρα σχέδια ( εράνους για την περίπτωση που αναφέρεις, ειδική αγωγή στο παιδί κτλ) δεν είναι ικανοί να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος;
Όταν αναφέρουμε την εν δυνάμει ύπαρξη ψυχολογικών ή και άλλων παραγόντων [όπως π.χ. θέματα αναπαραγωγικής υγείας και (οικογενειακού) προγραμματισμού, έλλειψη προσβασιμότητας σε φορείς που μπορούν να βοηθήσουν σ' όλα αυτά] δεν είναι -απλά- για να πούμε ότι τα τάδε άτομα "έχουν το ακαταλόγιστο" και αφήστε τα έτσι όπως είναι, αλλά περισσότερο τα λέμε για την αναγνώριση/πρόληψη ή/και την μετέπειτα ορθότερη "αποκατάσταση" τέτοιων φαινομένων (και συνεπώς την προστασία των εν δυνάμει θυμάτων).Και ερωτώ και πάλι τι λογική ή τι κίνητρο υπάρχει πίσω από τις πράξεις της εν λόγω γυναίκας, αν θεωρήσουμε ότι είναι "καλά" και ότι ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος;
Πράγματι η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι από τα βασικά συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης. (Η κλινική κατάθλιψη δεν χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη θλίψη όπως θεωρεί ο περισσότερος κόσμος, ίσως λόγω της λέξης ή της pop χρήσης της λέξης, αλλά από νέκρωση του συναισθήματος. Δεν υπάρχει ανταπόκριση στην χαρά, στην ηδονή, στον πόνο, στον θυμό, σε όλα αυτά, ο ασθενής φέρεται σαν ζόμπι)
Το πατέρα γιατί τον αφήνουμε έξω απο τη συζήτηση?Δεν είναι κομπάρσος στο μεγάλωμα ενός παιδιού και μάλιστα στην κρισιμότερη φάση που είναι η βρεφική.Η γυναικά του ήταν προφανώς για δέσιμο, αυτός τι έκανε για να προστατέψει το σπλάχνο του?Σε έναν άνθρωπο, είτε φίλο, είτε συγγενή, είτε γείτονα ρε παιδί μου δεν μπορούσε να μιλήσει?Για έμενα τουλάχιστον είναι εξίσου ένοχος για το θάνατο του παιδιού του με τη γυναίκα του.
Δεν ξέρουμε αν η μητερα είχε ψυχολογικά προβληματα. Οποτε ας μην προτρεχουμε. Πολλες φορές η γέννα μπορει να νγαλει σε μια γυναικα απο κατάθλιψη μέχρι και ψύχωση.
Η πολλή σπουδή να κρίνουμε για υποθέσεις που δεν γνωρίζουμε, ομοιάζει με e-λιντσάρισμα.Μπορεί να ήταν καλά αυτή η μάνα, είτε επιλοχείως είτε προλοχείως;
Ακριβώς! Οπωσδήποτε η παραμέληση ενός βρέφους σε τέτοιο σοβαρό βαθμό δεν γίνεται από έναν υγιή άνθρωπο. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι σκοπίμως ήθελε η μητέρα να πεθάνει το βρέφος για Χ, Ψ λόγους δικούς της, η λογική της αυτοσυντήρησης θα την έκανε να καλύψει κάποια από τα ίχνη της παραμέλησης (να πλύνει το μπιμπερό, να αλλάζει τα ρουχαλάκια, κλπ)Εννοείται βέβαια ότι η περιγραφή είναι φρικιαστική και με κάνει να ανατριχιάζω. Όμως με το "σταύρωσον σταύρωσον αυτήν" το μεγάλο θέμα της επιλόχειας κατάθλιψης (που ακριβώς θέτει σε κίνδυνο εκτός από την μητέρα ΚΑΙ το βρέφος) παραμένει άγνωστο, αναπόδραστο και εν τέλει μοιραίο. Ας γίνει ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε όλοι.
Τι σόι κτήνος αφήνει ένα βρέφος να φτάσει σε τέτοια κατάσταση; Μόνο που το διάβασα, σφίχτηκε το στομάχι μου..Κοινωνικό περίγυρο και οικογένεια δεν είχε η μητέρα για να δουν τι έγκλημα διέπραττε;
Τι να πεις για αυτή την γυναίκα; Ποια ποινή της αξίζει; Και την ίδια στιγμή υπάρχουν ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν κι ας το θέλουν τόσο πολύ. Δεν διάβασα κάποια αναφορά για τον πατέρα του βρέφους. Δεν έχει ευθύνες αυτός;