Τα τοπία που αντικρίζει κάποιος πεζοπορώντας προς την Δρακολίμνη της Τύμφης μαγνητίζουν το βλέμμα. Ακόμη πιο μαγικές μοιάζουν οι εικόνες με τη διαδρομή «ντυμένη» στα λευκά, προς την παγωμένη λίμνη.
Ο Θωμάς Γιωτόπουλος κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες, ακολουθώντας την ανάβαση προς την παγωμένη Δρακολίμνη της Τύμφης. Ως Δρακολίμνες αναφέρονται οι αλπικές λίμνες, οποίες σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου.
Η πεζοπορία στη Δρακολίμνη της Τύμφης- γνωστή και ως Δρακολίμνη της Γκαμήλας- θεωρείται από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές στην Ελλάδα. Παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και το μαγευτικό τοπίο αποζημιώνει όσους το τολμήσουν.
Το μονοπάτι με τη σήμανση Ο3 ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο (υψόμετρο 970 μ.), θεωρείται καλά συντηρημένο και έχει καλή σήμανση. Αρχικά περνά από πυκνό δάσος, αλλά από κάποιο σημείο και μετά το τοπίο γίνεται αλπικό.
Η απόσταση από το Μικρό Πάπιγκο έως τη Δρακολίμνη της Τύμφης είναι 8,4 χιλιόμετρα και η πεζοπορία διαρκεί περίπου πέντε ώρες. Στη διαδρομή υπάρχουν κιόσκια και βρύσες, ενώ το μονοπάτι περνά από το καταφύγιο της Αστράκας (1.950 μ.), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών ωρών από το Μικρό Πάπιγκο.
Στο τέλος της διαδρομής, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, βρίσκεται η Δρακολίμνη, που έχει έκταση 8 στρέμματα και βάθος 9 μέτρα. Φιλοξενεί αλπικούς τρίτωνες (αμφίβια), τα οποία οι ντόπιοι ονόμαζαν «δρακάκια».