Ανησυχία φαίνεται να προκαλεί για την ενδεχόμενη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου το γεγονός πως τα κουνούπια έκαναν την εμφάνισή τους φέτος έναν μήνα νωρίτερα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μπορεί ο καιρός να μην είναι ιδιαίτερα θερμός, όμως τα κουνούπια έκαναν την εμφάνισή τους έναν μήνα νωρίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας παράλληλα και τον επιδημιολογικό κίνδυνο για έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου και αναγκάζοντας τον ΕΟΔΥ να εκδώσει συστάσεις προστασίας του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, Έλληνες ερευνητές από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέπτυξαν σύστημα, που εντοπίζει τις επικίνδυνες περιοχές και ενημερώνει τοπική κοινωνία και αρχές.
Οδηγίες ΕΟΔΥ: Πώς να προφυλαχθείτε από κουνούπια και ιό του Δυτικού Νείλου
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα «κοινά» κουνούπια. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο 2023 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, συμβάλετε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.
Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών (και) στη χώρα μας, κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών (όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης).