Απαλλάχθηκε ο Έλληνας νευροεπιστήμονας που κατηγορείται για κακομεταχείριση πειραματόζωων

Απαλλάχθηκε ο Έλληνας νευροεπιστήμονας που κατηγορείται για κακομεταχείριση πειραματόζωων Facebook Twitter
Ο Ν.Λογοθέτης. Πηγή: Sven Cichowicz/ Nature
0

Ο Έλληνας νευροεπιστήμονας Νίκος Λογοθέτης, πρώην μέλος των «Πελόμα Μποκιού», απαλλάχθηκε από γερμανικό δικαστήριο για τις εναντίον του κατηγορίες περί κακομεταχείρισης πειραματόζωων.

Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα, Νίκο Λογοθέτη, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στο Τίμπινγκεν, από τις εναντίον του κατηγορίες φιλοζωικών οργανώσεων ότι κακομεταχειριζόταν πειραματόζωα (μαϊμούδες) στο ερευνητικό εργαστήριο του.

Ο Ν. Λογοθέτης υπήρξε στη δεκαετία του '70, μαζί με τον Βλάση Μπονάτσο και άλλους, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού ροκ συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού», όπου έπαιζε όργανα με πλήκτρα.

Η υπόθεση του Λογοθέτη, που «σερνόταν» εδώ και χρόνια, είχε ξεσηκώσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία είχε ταχτεί στο πλευρό του. Τώρα, το δικαστήριο, στο οποίο προσκομίστηκαν νέα στοιχεία υπέρ του, έθεσε τέλος στην περιπέτειά του, τρεις εβδομάδες προτού αρχίσει η ακροαματική διαδικασία της δίκης, σύμφωνα με το Nature.

Η όλη ιστορία είχε ξεκινήσει το 2014, όταν ένας φιλόζωος ακτιβιστής είχε τρυπώσει κρυφά στο εργαστήριο του Λογοθέτη (MPI-Biocyb) και είχε κινηματογραφήσει ορισμένες μαϊμούδες που χρησιμοποιούνταν για τις επιστημονικές έρευνες.

Η Γερμανική Ενωση Φιλοζωικών Οργανώσεων είχε στη συνέχεια κατηγορήσει τον Λογοθέτη ότι παραβίαζε τους κανονισμούς περί προστασίας των ζώων, μεταξύ άλλων καθυστερώντας να κάνει ευθανασία σε άρρωστα ζώα.

Η εταιρεία Μαξ Πλανκ είχε προχωρήσει στην απαλλαγή του Λογοθέτη από μεγάλο μέρος των διευθυντικών καθηκόντων του και τον υποχρέωσε να πάψει να δουλεύει με πειραματόζωα ή να επιβλέπει τις σχετικές έρευνες συνεργατών του -κάτι που πυροδότησε ένα διεθνές κύμα διαμαρτυριών από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος «φίμωσης» της επιστημονικής έρευνας.

Η Εταιρεία Νευροεπιστήμης των ΗΠΑ, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστήμης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, η Μεσογειακή Εταιρεία Νευροεπιστήμης, η Εταιρεία Ερευνών για τον Αλκοολισμό, η Αμερικανική Εταιρεία Ζωολόγων Πρωτευόντων Θηλαστικών κ.α. είχαν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Εξαρχής ο Λογοθέτης, ο οποίος μελετά κυρίως τους νευρωνικούς μηχανισμούς της οπτικής αντίληψης στον εγκέφαλο, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην κινήσει περαιτέρω τη δικαστική διαδικασία, η εταιρεία Μαξ Πλανκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι θα επανεξετάσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στα καθήκοντα και στο ερευνητικό έργο του Λογοθέτη.

Παράλληλα, όμως, υπενθυμίζει ότι από φέτος τον Οκτώβριο έχει διοριστεί νέος διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Πλανκ (είναι ένα από τα 84 Ινστιτούτα της «οικογένειας» Μαξ Πλανκ, η οποία έχει το μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος στη Γερμανία), ο νευροεπιστήμονας Πέτερ Νταγιάν.

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η έρευνα με χρήση ζώων και με πλήρη διαφύλαξη των σχετικών κανονισμών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν.

Ο Ν. Λογοθέτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950 και είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει πάρει το διδακτορικό του στην ανθρώπινη νευροβιολογία από το Πανεπιστήμιο Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου.

Μετά από επταετή μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ (μεταξύ άλλων στο ΜΙΤ), από το 1997 μετακινήθηκε στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ, όπου ανέλαβε διευθυντής του τμήματος γνωσιακών διαδικασιών.

Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών «Λεοπολντίνα», ενώ έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία για τις πρωτοποριακές έρευνές του.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM