Το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε την άμεση πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης, ενώ παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα αποπληρωμής του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήδη από τα τέλη Ιουνίου, με στόχο την πώληση του 30% των μετοχών που ανήκουν στο Δημόσιο ενώ καταληκτική προθεσμία παραμένει η 30η Σεπτεμβρίου.
«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων», δήλωσε αμέσως μετά του ΚΥΣΟΙΠ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών επιταχύνεται, καθώς αίρονται τα τρία βασικά προσκόμματα που υπήρχαν έως τώρα στη διαγωνιστική διαδικασία. Πιο αναλυτικά φαίνεται να επιλύεται το ζήτημα της σύμβασης παραίτησης (waiver agreement) και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, όσο και το θέμαεκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Έτσι, ακόμα και αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν προλάβει να ολοκληρώσει την πώληση εντός προθεσμίας, αυτό θα συμβεί το αργότερο με λίγες εβδομάδες καθυστέρηση. Όπως διευκρινίστηκε, ο νέος μέτοχος θα έχει δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο.