ΑΠΘ: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο- Η εισαγγελία γνώριζε για την κατάληψη»

ΑΠΘ: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο- Η εισαγγελία γνώριζε για την κατάληψη» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Έκκληση προς την Πολιτεία να προστατέψει το δημόσιο πανεπιστήμιο κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις χθεσινές μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη Θεολογική Σχολή. 

Σε ανακοίνωση της πρυτανείας γίνεται αναφορά για μεγάλες ζημιές και «επιστημονική δουλειά χρόνων που χάθηκε». Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο» ,τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Για τα χθεσινά επεισόδια σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 15 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν και 4 ανήλικοι.

ΑΠΘ: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο- Η εισαγγελία γνώριζε για την κατάληψη» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος,  ζήτησε «την προστασία της ελληνικής Πολιτείας», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα ασύλου όταν γίνονται καταστροφές».

Γνωστοποίησε δε ότι η αστυνομία και η εισαγγελία είχαν ενημερωθεί για την κατάληψη στη Θεολογική Σχολή από το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο είχαν καταλάβει το κτίριο από το βράδυ της Τετάρτης.

ΑΠΘ: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο- Η εισαγγελία γνώριζε για την κατάληψη» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΘ: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο- Η εισαγγελία γνώριζε για την κατάληψη» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι καθηγητές της Θεολογικής των οποίων τα γραφεία λεηλατήθηκαν εκτιμούν πως κάποια από τα άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη ίσως γνώριζαν πού φυλάσσονταν τα κλειδιά για τις πόρτες ασφαλείας των γραφείων και έτσι απέκτησαν πρόσβαση.

Η Κοσμητεία της Σχολής στόχο έχει να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η καταγραφή των αρχείων και του εξοπλισμού που εκλάπησαν, με στόχο τη Δευτέρα να μπορέσουν να γίνουν μαθήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΠΘ:

Μετά από 24 ώρες κατάληψης της Σχολής, και περίπου 8 ώρες καταστροφών, το Α.Π.Θ. βγαίνει ακόμη μία φορά χτυπημένο από βαρβάρους. Άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα κατέστρεψαν μάρμαρα και πεζοδρόμια, έβαλαν φωτιές σε υπαίθριους χώρους, βανδάλησαν τη Θεολογική Σχολή. Αίθουσες Συνεδριάσεων, Γραφεία Καθηγητών, η Γραμματεία της Σχολής, και άλλοι χώροι λεηλατήθηκαν, πολλοί υπολογιστές κλάπηκαν, και επιστημονική δουλειά χρόνων χάθηκε.

Η ακριβής αποτίμηση των ζημιών και κλοπών άρχισε σήμερα από τους καθηγητές και το προσωπικό της Θεολογικής Σχολής, αλλά το κόστος των υλικών ζημιών δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τραυματισμό του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διεθνώς.

Καλούμε, για άλλη μία φορά, όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελληνικής Πολιτείας να συναινέσουν στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, για την προστασία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ