Αρχηγός Πυροσβεστικής για φωτιές: Αντιμετωπίζουμε το «τρίγωνο του Διαβόλου»

Αρχηγός Πυροσβεστικής για φωτιές: Αντιμετωπίζουμε το «τρίγωνο του Διαβόλου» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στις καιρικές συνθήκες που δυσκολεύουν τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών αναφέρθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιώργος Πουρνάρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Πουρνάρας αναφερόμενος στις φωτιές τόνισε πως η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες «το τρίγωνο του Διαβόλου» με τα καιρικά φαινόμενα να μην ευνοούν καθόλου την κατάσταση. «Έχουμε να κάνουμε με υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και άνεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη φωτιά στη Μαγνησία, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής σημείωσε πως «από τις 11:30 έως τις 4:00 είχαμε 9 νέες πυρκαγιές».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Πουρνάρας σημείωσε πως θα ήθελε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πιλότων του Canadair που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων από τις φωτιές.

Στη συνέχεια είπε πως θα χρησιμοποιήσει τρεις λέξεις γι' αυτό που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στο πεδίο: «Αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο του Διαβόλου». «Μεγάλες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και ισχυρός άνεμος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πουρνάρας. 

«Δόθηκε τιτάνια μάχη στις φωτιές σε Ρόδο και Μαγνησία»

Παράλληλα, τόνισε πως το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει 60-80 πυρκαγιές σε καθημερινή βάση. «Στη φωτιά της Ρόδου έγινε επιχείρηση με 350 άτομα και καθημερινά επιχειρούσαν 12-15 εναέρια μέσα. Στη Μαγνησία από τις 11:30 έως τις 4:00 είχαμε 9 νέες πυρκαγιές» επισήμανε.

Εξήγησε πως δόθηκε τιτάνιος αγώνας στο πεδίο της πυρκαγιάς και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους πολίτες και τους εθελοντές για κάθε συνεισφορά τους. 

Βασίλης Κικίλιας: Ξέσπασαν 667 φωτιές σε 10 μέρες

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Προστασίας και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου πως μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού.

Ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο ως «πολύ δύσκολη» και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων του μοιραίου Canadair που έπεσε κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην Κάρυστο.

Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη, τόνισε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες».

Αναφερόμενος στις περίπου 660 φωτιές που έχουν σημειωθεί, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112, όπως η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου, για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον υπουργό.

Χρήστος Ζερεφός: «Οι φωτιές φτάνουν σε ύψος ενός χιλιομέτρου» 

Στις φωτιές αναφέρθηκε και ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν: Οι πυρκαγιές φτάνουν σε μεγάλα ύψη, κάτι που δείχνει πως η κλιματική κρίση είναι εδώ.

«Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν το 1 χιλιόμετρο υψόμετρο, αυτό δεν το είχαμε στο παρελθόν, έφταναν τα 500 μέτρα. Η πρώτη φορά που φάνηκε ότι μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν (σ.σ. τα 500 μέτρα) έγινε στην Πελοπόννησο το 2007». Τότε, υπενθύμισε, είχαμε «φοβερούς ανέμους» 150χλμ/ώρα, επί πέντε ημέρες. 

«Η κλιματική κρίση οδηγεί σε εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών που εφαρμόζουμε, όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες της Μεσογείου».

«Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εάν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» κατέληξε. 

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ