Άρχισε η διαδικασία της «επόμενης μέρας» για τις μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως της βορειοανατολικής Αττικής και της Ζακύνθου.
Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών απέστειλε το αίτημα στην ΕΕ για ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» προκειμένου να χαρτογραφηθούν άμεσα και να αποτυπωθούν δορυφορικά οι πληγείσες περιοχές των Δήμων Ωρωπού- Μαρκοπούλου και Ζακύνθου.
Συγκεκριμένα, από τους δορυφόρους του συστήματος θα χαρτογραφηθούν οι περίμετροι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, προκειμένου να αποτυπωθεί η ακριβής έκταση που καταστράφηκε.
Στη συνέχεια, από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΠΠ, που έχει τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας, θα ενημερωθούν τα υπουργεία και οι φορείς, όπως ο ΕΛΓΑ, η Δασική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, κλπ, οι οποίοι θα φροντίσουν για αγροτικές αποζημιώσεις, κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά έργα και έργα για κατολισθήσεις, καθώς και παρεμβάσεις μέσα σε ρεματιές, καθώς και ό, τι άλλο απαιτείται για την αντιμετώπιση κινδύνων που προκύπτουν μετά από πυρκαγιές.
Τα αποτελέσματα, ανάλογα με την στιγμή που περνούν οι δορυφόροι, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα, πάνω από τη χώρα μας, μπορεί να είναι διαθέσιμα ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο.
Έως 15 Σεπτεμβρίου οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά στην Αν. Αττική
Ολοκλήρωση έως τις 15 Σεπτερμβρίου των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλλίπου, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσης και εκπρόσωποι άλλων συναρμόδιων υπουργείων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια