Από τον Economist
[ Επιμέλεια - Μετάφραση: Άλκηστη Γεωργίου ]
Η φρίκη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχει καταντήσει πλέον τόσο ρουτίνα που οι πρόσφατες σφαγές, μετά βίας μεταδόθηκαν από τον παγκόσμιο τύπο. Αλλά είναι διασταυρωμένο ότι, προχθές, στις 21 Αυγούστου, παραπάνω από 1.200 άνθρωποι – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν άμαχοι- σκοτώθηκαν από τα χημικά όπλα των δυνάμεων του προέδρου 'Ασαντ.
Ένα νέο επίπεδο θηριωδίας που μπορεί, ίσως, να πείσει τις δυτικές κυβερνήσεις να αλλάξουν την πολιτική τους όσoν αφορά στην στρατιωτική παρέμβαση.
Ένα χρόνο πριν, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε κατά την διάρκεια ομιλίας του ότι θα άλλαζε την στάση του αν ο Ασάντ έφτανε σε τέτοια βάθη βαρβαρότητας. Δεν υποστηρίζει, όμως, μέχρι τώρα την άμεση παρέμβαση.
Παρ' όλα αυτα, τα τελευταία γεγονότα μπορεί να αναγκάσουν τις Η.Π.Α, όπως και την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, να έρθουν επιτέλους αντιμέτωπες με το καθεστώς 'Ασαντ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου κάτοικοι ανέφεραν βομβαρδισμούς και επιθέσεις με ρουκέτες στην Ανατολική Ghouta, ένα προάστιο ανατολικά της Δαμασκού.
Λίγο αργότερα, ήρθαν στην δημοσιότητα φρικιαστικά βίντεο που έδειχναν τα θύματα να αγωνίζονται να αναπνεύσουν και να εμφανίζουν συμπτώματα χημικής δηλητηρίασης.
Οι εκπρόσωποι του Καθεστώτος Ασαντ έκαναν αμέσως λόγο για ψευδείς εικόνες, όπου τα θύματα «υποκρίνονται», ενώ νεότερες εκτιμήσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων κρίνουν, έστω και διστακτικά, τις εικόνες ως αξιόπιστες.
Λέγεται πως οι περιοχές οι οποίες βομβαρδίστηκαν με τα δηλητηριώδη αέρια είναι αυτές όπου παρατηρείται και η πιο σθεναρή αντίσταση κατά του καθεστώτος, ενώ πιστεύεται ότι η Συρία έχει στην κατοχή της εκατοντάδες τόνους επικίνδυνων και θανατηφόρων χημικών όπλων.
Η επίθεση, αν επιβεβαιωθεί, είναι ιδιαζόντως άκαιρη, δεδομένου ότι μια ομάδα επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στη Δαμασκό τρεις μόλις ημέρες νωρίτερα, για να διερευνήσει προηγούμενους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων.
Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ έχουν καταθέσει στον Ban Ki-Moon, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους είναι αρκετά βέβαιες ότι ο Aσάντ έχει χρησιμοποιήσει σε μικρή κλίμακα χημικά όπλα, ώστε να δοκιμάσει την ετοιμότητα της Δύσης να απαντήσει στρατιωτικά, με μάλλον ευχάριστα (γι' αυτόν) αρνητικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, ο ΄Ασαντ έχει δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των Δυτικών δυνάμεων εκτοξεύοντας απαγορευμένους πυραύλους SCUD σε κατοικημένες περιοχές, ένα έγκλημα πολέμου το οποίο επίσης έχει αποτύχει να προκαλέσει μια πιο δυναμική αντίδραση από τη Δύση.
[ ...]
Την ίδια στιγμή η Ρωσία – σύμμαχος του Καθεστώτος- έσπευσε να υποστηρίξει την άρνηση των εκπροσώπων του Ασαντ για χρήση χημικών όπλων.
Το «καλό» με τα χημικά όπλα για τον ΄Ασαντ, είναι, σύμφωνα με τον Emile Hokayem του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών του Λονδίνου, το γεγονός ότι υπάρχει αρκετή ασάφεια γύρω από το θέμα ώστε
να είναι δυνατή η συζήτηση, και μία σίγουρη απάντηση για το αν έχουν τελικά χρησιμοποιηθεί ή όχι μπορεί να πάρει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να οριστικοποιηθεί.
Και μέχρι να γίνει αυτό, ο Ασαντ ελπίζει πως θα έχει ήδη νικήσει τους αντάρτες...
σχόλια