Βασιλακόπουλος για έξαρση κορωνοΐού: Ο βασικότερος λόγος είναι ότι εμβολιάστηκαν πολύ λίγοι

Βασιλακόπουλος για έξαρση κορωνοΐού: Ο βασικότερος λόγος είναι ότι εμβολιάστηκαν πολύ λίγοι Facebook Twitter
0

Ο κορωνοϊός προς το παρόν είναι ενδημική νόσος. Έπαψε να είναι πανδημία κι αυτό σημαίνει ότι ζει μαζί μας και θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μία έξαρση που οφείλεται σε τρεις παράγοντες και ο βασικότερος είναι ότι φέτος εμβολιάστηκαν πάρα πολύ λίγοι, είπε στο ΕΡΤNews, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Οι ευπαθείς και μόνο ομάδες υπολογίζονταν γύρω στα 3 εκατομμύρια, ενώ έχουμε κάνει 270.000 δόσεις εμβολίων. Αντίστοιχα για τη γρίπη έχουμε κάνει γύρω στα 3 εκατομμύρια δόσεις και μπράβο μας. Θρηνήσαμε 71 θανάτους από γρίπη, ενώ οι θάνατοι από κορωνοϊό, ανέρχονται σε 1.300», τόνισε.

«Δεν λέω κάθε χρόνο ότι θα κάνω το 30ο ή το 31ο εμβόλιο, αλλά ότι κάνω το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, έτσι πρέπει και με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Κάναμε τα τρία πρώτα έμβόλια με την αναμνηστική δόση και πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα ότι μια φορά τον χρόνο κάνουμε αυτό το εμβόλιο», είπε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας:.

Όσο περνάει ο καιρός ο κορωνοϊός αλλάζει και σε περίοδο ύφεσης, η ανοσία του πληθυσμού πέφτει, ο ιός γίνεται λίγο πιο μεταδοτικός και ξαναπηγαίνει στους ανθρώπους. Άρα κι εμείς πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

«Για παράδειγμα, όταν έχουμε συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως αυτή την περίοδο που έχουμε έξαρση ή είμαστε σε στενή επαφή γνωστού κρούσματος, είναι τελείως απαραίτητο να κάνουμε και δύο και τρία τεστ», επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Αν είμαστε νέοι και κυκλοφορούμε με μέσα μαζικής μεταφοράς θα φοράμε μάσκα. Αν από την άλλη είμαστε είτε ηλικιωμένοι, είτε ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, με υποκείμενα νοσήματα, θα επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας ώστε να κάνει αίτηση και να πάρουμε έγκαιρα εντός των πέντε πρώτων ημερών τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται εντελώς δωρεάν από το κράτος και μειώνουν τρομερά την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά. Άρα χρειάζεται μια προσαρμοστικότητα. Όταν κάνει ο κορωνοϊός εξάρσεις να προσέχουμε πολύ κι όταν κάνει υφέσεις, ας είμαστε λίγο πιο χαλαροί, αλλά να μην ξεχνάμε το εμβόλιο, τουλάχιστον στην αρχή του φθινοπώρου».

Κάθε καλοκαίρι έχουμε έξαρση, αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος και εξηγεί ότι δύο κυρίως μεταλλάξεις αυξάνουν την ικανότητα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να συνδέεται με τον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: «Πρέπει να πάω φυλακή για να μην ξαναπιώ», είπε στο δικαστήριο ο Σέρβος μετά τα δύο τροχαία

Ελλάδα / Ηράκλειο: «Πρέπει να πάω φυλακή για να μην ξαναπιώ», είπε στο δικαστήριο ο Σέρβος μετά τα δύο τροχαία

Ζήτησε να μην του αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τα τροχαία, όπου σκότωσε 85χρονο και τραυμάτισε δύο γυναίκες - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών και 3 μηνών, χωρίς αναστέλλουσα δύναμη
LIFO NEWSROOM
ΟΣΕ: «Τα τρένα ήταν σε απόσταση 1000 μέτρων» λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ

Ελλάδα / Παρ' ολίγον σύγκρουση τρένων: «Το γεγονός είναι σοβαρό, ψάχνουμε την αιτία, οι δύο αμαξοστοιχίες απείχαν 1.000 μέτρα»

«Οι μηχανοδηγοί αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει αντικρουόμενη εντολή» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης - Μετά το περιστατικό με το δέντρο που σφήνωσε στην καμπίνα του μηχανοδηγού δημιουργείται διεύθυνση πρασίνου στον ΟΣΕ για να... κόβει τα δέντρα που εμποδίζουν τις αμαξοστοιχίες
LIFO NEWSROOM