Τους λόγους της αιφνιδιαστικής μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά επιχείρησε να εξηγήσει η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η Σ. Νικολάου υποστήριξε πως ο Βασίλης Δημάκης είπε ψέματα ότι του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση και αναφέρθηκε στους λόγους που, κατά την ίδια, οδήγησαν στην απόφαση της αιφνιδιαστικής του μεταγωγής στα Γρεβενά.
Κατά τη σημερινή της αναφορά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κα Νικολάου είπε ότι ο Βασίλης Δημάκης ξεσήκωσε τους κρατούμενους στον Κορυδαλλό «με ψέματα που διέσπειρε ότι υπήρχε κρούσμα κορωνοϊού στο σωφρονιστικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα εκείνοι με τη σειρά τους να απέχουν από τα καθήκοντά τους στα μαγειρεία κ.λπ. Και όχι μόνο αυτό αλλά διέσπειρε ψευδώς ότι έχουμε κρούσμα κορωνοϊού μέσα και ότι όλοι φυλακισμένοι θα πεθάνουν με αποτέλεσμα να προκαλείται αναταραχή σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ακολούθησε η Πάτρα και τα Γιάννενα. Προκειμένου να προστατέψω όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων αποφάσισα την μεταγωγή του στη φυλακή τον Γρεβενών. Και πήγε εκεί διότι έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά».
Δικηγόρος Δημάκη: Ειρηνικές κινητοποιήσεις
Μιλώντας πάντως στην Lifo πριν μερικές ημέρες, ο δικηγόρος του, Αθανάσιος Καμπαγιάννης είχε παρουσιάσει μία πολύ διαφορετική εικόνα. Κατά τον ίδιο, ο Βασίλης Δημάκης μεταφέρθηκε «γιατί ο ίδιος υποστήριξε τα δικαιώματα των συγκρατούμενών του για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω του κορωνοϊού. Στις φυλακές υπάρχουν 12.000 κρατούμενοι αντί για 10.500, υπάρχουν 6-7 άτομα σε κελιά των 9 τετραγωνικών μέτρων, αντιλαμβάνεται κανείς τώρα αν μπορεί τηρήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενάμισι μέτρου σε τέτοιες συνθήκες. Υπήρξε το αίτημα της αποσυμφόρησης και έγιναν ειρηνικές κινητοποιήσεις. Ειρηνικές».
Όπως έλεγε ο κ. Καμπαγιάννης, κατά τη διάρκεια της κινητοποίηση «δεν τελέστηκε ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα [...] Ζήτησα την απόφαση μεταγωγής, για να διαπιστώσω αν υπάρχει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα – πόσο μάλλον ποινικό αδίκημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι λόγοι δημόσιας ασφάλειας. Λόγοι δημόσιας τάξης, γενικά και αόριστα, κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε τίποτα, είναι καφκικό», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπαγιάννης στις 25 Μαΐου, μιλώντας στη LiFO.
Ωστόσο σήμερα, η κα Νικολάου επέμεινε, μιλώντας στη Βουλή πως ο Β.Δημάκης πήγε στα Γρεβενά και εκεί του ζητήθηκε από τον διευθυντή των φυλακών και από το συμβούλιο σχολικής εκπαίδευσης να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματα του. Σύμφωνα με την Σοφία Νικολάου, ο Βασίλης Δημάκης απάντησε «όχι κύριε δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματα μου με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου στις φυλακές Κορυδαλλού».
Μάλιστα η κα Νικολάου προσκόμισε έγγραφο του διευθυντή των φυλακών Γρεβενών από 29 Απριλίου «όπου λέει ότι η υπηρεσία μας ενημέρωσε το κρατούμενο για την πρόσβαση σε αυτή τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί και ο κρατούμενος αρνήθηκε και δεν υπέβαλε αίτημα προς την υπηρεσία [...] Κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε ουδέποτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση αντιθέτως του ζητήθηκε και αρνήθηκε διότι κύριο μέλημα του ήταν να επιστρέψει στο κελί του στον Κορυδαλλό», είπε μεταξύ άλλων.
«Για ποιο λόγο κατηγορούμαστε ότι παραβιάσαμε το δικαίωμά του στην εκπαίδευση; Η μεταγωγή του δεν ήταν τιμωριτική, ήταν για να επικρατήσει ηρεμία, τάξη και ασφάλεια στις φυλακές του Κορυδαλλού. Αλίμονο εάν δεν το κάναμε. Η ιστορία απέδειξε ότι ήταν η πιο σωστή κίνηση που έγινε. Μετά την μετακίνηση του σταμάτησε η απεργία στον Κορυδαλλό. Ηρέμησαν οι κρατούμενοι, σταμάτησε η αποχή από τα καθήκοντά στα Γιάννενα στη συνέχεια και στην Πάτρα» ανέφερε η Σ. Νικολάου.
σχόλια