Εκτενές άρθρο για την Ελένη Αντωνιάδου με τίτλο «Γιατί οι Έλληνες αμφισβητούν τα διαπιστευτήρια του προτύπου» δημοσιεύει το BBC.
Έχει κερδίσει βραβεία και επαίνους και έχει τιμηθεί διεθνώς για την επιστημονική της δουλειά, ωστόσο πλέον η γυναίκα που χαιρετίστηκε ως ένα από τα νεότερα και πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας επικρίνεται όσο ποτέ άλλοτε, αναφέρει το BBC. Η άνοδος και πιθανή πτώση της 31χρονης Ελένης Αντωνιάδου, έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ των Ελλήνων.
Η 31χρονη για χρόνια έδινε συνεντεύξεις περιγράφοντας τον εαυτό της ως ερευνήτρια που εργάζεται για την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, NASA, ως ειδικός στην αναγεννητική ιατρική, δημιουργός τεχνητών οργάνων τελευταίας τεχνολογίας, ως παθιασμένη ακτιβίστρια κατά του παράνομου εμπορίου οργάνων και ως εκπαιδεύτρια αστροναυτών.
Φαίνεται, αναφέρει στο άρθρο του το BBC, πως ούτε ένα ελληνικό ΜΜΕ από τα πολλά που της πήραν συνέντευξη δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει αν οι ρόλοι που της είχαν αποδοθεί ήταν ακριβείς.
Το άρθρο του βρετανικού δικτύου στη συνέχεια κάνει μία σύγκριση με όσα υποστήριζε η ίδια η κ. Αντωνιάδου και όσα τελικά ισχύουν , κάνοντας επίσης αναφορά στις δημόσιες απαντήσεις που έχει δώσει η ίδια μέσω των social media. Το BBC προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία μαζί της ωστόσο «δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο» καταλήγει το άρθρο.
Όλα ξεκίνησαν στις 7 Σεπτεμβρίου όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία βράβευε την Ελένη Αντωνιάδου, γράφοντας: «"Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι". Απονέμοντας στην Ελένη Αντωνιάδου, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία».
Όλα κυλούσαν καλά μέχρι εκεί, μέχρι που τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση της υπουργού αλλά και σε προφίλ χρηστών του Facebook γέμισαν καταγγελίες εις βάρος της Ελένης Αντωνιάδου, με πιο σοβαρές αυτές που διατυπώθηκαν από τον επιστήμονα Κώστα Μπουγιούκο που εργάζεται σε γαλλικό πανεπιστήμιο (Paris Diderot University) και που στο παρελθόν έχει εργαστεί και στο CNRS.
Τι είπε ο κ. Μπουγιούκος; Ότι η Ε. Αντωνιάδου είχε συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό campus της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές και ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευθεί από αυτή καθώς και ότι δεν κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική. «Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» συμπλήρωνε ο κ. Μπουγιούκος.
Την Πέμπτη, η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικοινώνησε με εκπρόσωπο της NASA μετά την έκταση που έλαβε στην Ελλάδα η σχετική συζήτηση για την δραστηριότητά της στην υπηρεσία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της NASA η κα Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ εργαζόμενη της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, αλλά υπογράμμισε πως δεν αποκλείεται η πιθανότητα, η Ελληνίδα να εργάστηκε υπεργολαβικά σε κάποια από τα πρότζεκτ της NASA με εξωτερική συνεργασία.
Όπως μάλιστα σχολίασε Telegraph, η κα Αντωνιάδου δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο στην Telegraph ενώ, μετά την βράβευση της, το σχετικό λήμμα στην Wikipedia έχει επικαιροποιηθεί και διευκρινίζεται πως «η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA, παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας, δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή».
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια