[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Πριν από τριάντα χρόνια ακριβώς, τον Μάρτιο του 1984, μία τραγωδία που έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Ισλανδίας συγκλόνησε τη χώρα αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Το 2009 ο πολυβραβευμένος Ισλανδός συγγραφέας Γιον Άτλι Γιόνασσον εμπνέεται από το γεγονός και συγγράφει το "Βυθό" (Djúpid), που έγινε το 2012 ταινία υποψήφια για Όσκαρ.
Τριάντα χρόνια μετά, το βραβευμένο έργο ετοιμάζεται να ανέβει στην σκηνή της Αθήνας, στο Θέατρο "104",και ο σκηνοθέτης Κωστής Καλλιβρετάκης μας εξηγεί..
Το γεγονός
Στις 11 μαρτίου του 1984 βυθίζεται ανοιχτά των νήσων Γουέστμαν, στην Ισλανδία, μια ψαρότρατα με πενταμελές πλήρωμα.
Μετά από 6 ώρες κολύμπι στον παγωμένο βόρειο ατλάντικό , αναρρίχηση στην κοφτερή λάβα και περπάτημα δυόμιση περίπου ωρών, ο μοναδικός επιζών Γκουδλάουγκουρ Φρίδθορσσον-(Γκούλλι ), φτάνει στην πρώτη πόρτα του χωριού του και καταρρέει.
Προς κατάπληξη των γιατρών θα καταφέρει να επιζήσει, παρ'όλο που η πίεσή του είναι μη μετρήσιμη και η θερμοκρασία σώματός του κάτω από 35 βαθμούς.
Υποβλήθηκε πολύ σύντομα μετά την περιπέτειά του, σε πειράματα στο νοσοκομείο των Νήσων Γουέστμαν, και στο Ναυτικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λονδίνου, με στόχο να γίνει κατανοητό πώς τα κατάφερε.
Βρέθηκε ότι το λίπος του είανι 2-3 φορές πιο χοντρό από το ανθρώπινο, προσομοιάζοντας σ' αυτό της φώκιας.
Για τον ίδιο ,η επιβίωσή του οφείλεται στο ότι παρέμεινε ήρεμος και στο ότι ήθελε οπωσδήποτε να ζήσει.
Η παράσταση
Ο "Βυθός" (Djúpid, στα ισλανδικά) του Γιον Άτλι Γιόνασσον, θα παρουσιάζεται από τις 7 απριλίου 2014 στο θέατρο "104" στο Γκάζι, σε συμπαραγωγή με το ίδιο το θέατρο.
Ερμηνεύει ο Θανάσης Δόβρης, σκηνοθετεί ο Κωστής Καλλιβρετάκης, σκηνικά-κοστούμια επιμελείται η Δάφνη Κούτρα, και φωτισμούς σχεδιάζει ο Αλέκος Αναστασίου.
Το Djúpid (Βυθός ή Άβυσσος στα ισλανδικά), έχει παιχτεί στο Reykjavík City Theater σε σκηνοθεσία του ίδιου του Jόnasson, και στη Schaubühne Berlin σε σκηνοθεσία των Egill Heiðar- Anton Pálsson.
Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει ισλανδικό έργο στην Ελλάδα.
Η ιστορία που συγκλόνισε την Ισλανδία ακριβώς πριν τριάντα χρόνια, ενέπνευσε τον βραβευμένο συγγραφέα Γιον Άτλι Γιόνασσον να γράψει το 2009 το "Βυθό" (Djúpid).Γιατί τότε;
Η Ισλανδία της κρίσης.
Η Ισλανδία που χρειάζεται να εμψυχώσει τους ανθρώπους της.
Όχι πια μόνο με τις αρχαίες Saga αλλά και με ένα "μύθο" από την πρόσφατη ιστορία της, που ταξιδεύει πλέον, από στόμα σε στόμα.
Μια αφήγηση βυθισμένη στις τελευταίες αναμνήσεις, ποτισμένη με χιούμορ και πείσμα, από έναν άνθρωπο που δεν εγκατέλειψε, γιατί ονειρεύτηκε αυτή την παραπάνω μέρα που θα του άλλαζε τη ζωή. Ένας αντι-ήρωας μέχρι τέλους.
Που "απλά κολύμπησε".
Sigur Rós | Sæglópur
Γιατί θέλησα να σχοληθώ μ'αυτό το έργο
"Μια παραβολή για την κρίση"
Aπό την πρώτη στιγμή που ήρθα σ'επαφή με το έργο αισθάνθηκα αυτόματα την ανάγκη να το μοιραστώ με τους ανθρώπους στην αθήνα. Είναι όλα αυτά στα οποία βυθιστήκαμε ξαφνικά τα τελευταία χρόνια.
Τα σιωπηλά βλέμματα ανθρώπων που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν.
Άλλοι που το παλεύουν. Και μαζί αυτό το σάστισμα, η παράνοια, οι εσωτερικοί διάλογοι.
Που δεν το χωράει το μυαλό σου τι έχει συμβεί. Κοιτάς γύρω κι όλα έχουν χαθεί.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Και το μυαλό δεν το χωράει.
Για να μπορέσει να το επεξεργαστεί, ανασύρει σιγά σιγά τα γεγονότα από τη μνήμη.
Πώς βρέθηκες εδώ; Το ζεις στ'αλήθεια αυτό; Ή είναι εφιάλτης; Πού πήγε η κανονικότητα; Η ρουτίνα της ημέρας.
Τα μικρά χαζά που σε εκνευρίζουν. Αυτά που αγαπάς. Αυτοί που αγαπάς.
Μια παραβολή για τη χαμένη αξιοπρέπεια, μια υπενθύμιση της θέλησης και μια παρακίνηση σε αντίσταση.
"...Το έργο είναι αφιερωμένο σ'αυτούς που έκαναν ένα τέτοιο ταξίδι,
όποια κατάληξη κι αν είχε." - Aπό το σημείωμα του συγγραφέα
O Γιον Ατλι Γιόνασσον
Το 2004 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Ισλανδός συγγραφέας.
Εκτός από θεατρικά έχει γράψει κι αρκετά σενάρια για τον κινματογράφο.
Η ταινία "the Deep" της οπίας το σενάριο συνυπέγραψε με τον σκηνοθέτη Baltasar Kormákur προκρίθηκε στη πρώτη λίστα των υποψήφιων για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας του 2013, αλλά κέρδισε και τον αριθμό ρεκόρ των 11 βραβείων Εdda-ανάμεσά τους καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και Α' ανδρικού.
Το θεατρικό "Βυθός" (Djúpid) κερδίζει το 2011 το βραβείο του καλύτερου ισλανδικού και του καλύτερου σκανδιναβικού ραδιοφωνικού έργου.
Θανάσης Δόβρης
Εργάζεται ως ηθοποιός από το 1999. Πρόσφατες συνεργασίες του "Μήδεια" του Ευριπίδη το 2013 (σε σκηνοθεσία Φίλιππου Κανακάρη), "Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία", το 2013 (σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο θέατρο Scrow) και "ζωρζ Νταντέν" το 2014, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αμπαζή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Kωστής Kαλλιβρετάκης
Εργάζεται από το 1992 ως ηθοποιός.
Πρόσφατες συνεργασίες του "Οι Έμποροι των Εθνών" του Α. Παπαδιαμάντη, το 2011-12 (σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή- συμπαραγωγή ομάδας θεάτρου ΟΠΕRA, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών), "Τηλέμαχος should i stay or should i go?" το 2013-14 (σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά-Πρόδρομου Τσινικόρη, συμπαραγωγή του Ballhaus Naunynstrasse και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών).
Από το 2000 εργάζεται και ως φωτογράφος σκηνής.
Από το 2012 ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο.
Ο "Βυθός" είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.
*O "Βυθός" στο Facebook
**Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για την παράσταση και τους συντελεστές του εγχειρήματος στη σελίδα της καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), εδώ.
σχόλια