Στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού μετά τον εμβολιασμό αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί πως αν και οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τον ιό, «αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει με κορωνοϊό, το εμβόλιο αποτρέπει τη βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί ο φορέας εκτέθηκε στο ιό, από τον οποίο προστατεύεται.
Ωστόσο, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι δεν είναι πολύ πιθανό, με βάση τις μελέτες, να υπάρχει επαρκές ιικό φορτίο σε κάποιον εμβολιασμένο ώστε να μεταδώσει τη νόσο. «Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μειώνουν την ασυμπτωματική λοίμωξη, ενώ το ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς ή συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι τουλάχιστον 75%», επισημαίνει.
«Πιθανότατα λοιπόν οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να προωθήσουν τη μετάδοση (σύμφωνα με τις τιμές Ct από τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη των εμβολιασθέντων στις μελέτες)» προσθέτει.
Ωστόσο, λέει ο κ. Μόσιαλος ένα 10-25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο. Γι αυτό, όπως εξηγεί «λέμε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες».
Σε ποια περίπτωση δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα
Εάν υπάρξει συγκέντρωση τεσσάρων ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, γιατί το πιθανότερο είναι όλοι να είναι προστατευμένοι. Ωστόσο αν ένας εξ αυτών είναι ανοσοκατασταλμένος, θα πρέπει να φορέσουν μάσκα. «Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι εξίσου μεγάλη για τους ανοσοκατασταλμένους. Εκτός και αν ο ανοσοκατασταλμένος έχει κάνει εξετάσεις και η/ο γιατρός του τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει επαρκή ανοσία», διευκρινίζει.