Δέκα συλλήψεις για τηλεοπτική «πειρατεία»: 25 εκατ.€ το κέρδος, πώς δρούσε το κύκλωμα

Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση κατά της πειρατείας: Δεκάδες συλλήψεις – Ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Συνολικά 10 συλλήψεις σημειώθηκαν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησης που έχει στήσει η αστυνομία κατά της «πειρατείας». 

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, σημειώνεται πως εξαρθρώθηκε κύκλωμα το οποίο είχε πανελλαδική δράση και της οποίας τα μέλη είχαν ξεκάθαρους ρόλους, όσον αφορά στην «πειρατεία» συνδρομητικών υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συνελήφθησαν, σε περιοχές τής Πάτρας και της Αττικής, 10 άνδρες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

    Πώς δρούσε η οργάνωση «πειρατείας»

    Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

    Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης.

    Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ. Πηγές οικονομικών παραγόντων κάνουν λόγο για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντα έσοδα για το κράτος. 

    Τα αδικήματα παραβίασης Πνευματικών Δικαιωμάτων, Συνδρομητικών Υπηρεσιών Οπτικοακουστικού Περιεχομένου, αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης, στο ελληνικό ποινικό σύστημα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, με πολυετείς καθείρξεις, διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν τα 300.000 ευρώ, προβλέψεις για δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά και πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων.

    Τι εντοπίστηκε στην έρευνα

    Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν είσπραξη δια χειρός, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, καθώς και μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους και των μελών των οικογενειών τους.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά - σε μετρητά - πλήθος ψηφιακών συσκευών, παράνομα λογισμικά, μεταφορικά μέσα, κατάλογοι πελατολογίων παράνομων συνδρομητών τελικών απλών χρηστών σε όλη την Ελλάδα και ολόκληρη μεθοδολογία για το ξέπλυμα του χρήματος.

    Αναλυτικά, στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες, σε καταστήματα και σε αποθήκες, καθώς και στα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

    • 93.500 ευρώ
    • 6.400 λίρες Αγγλίας
    • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes
    • κινητά τηλέφωνα
    • αποθηκευτικοί δίσκοι
    • ηλεκτρονικοί υπολογιστές
    • 6 πολυτελή αυτοκίνητα
    • 6 μοτοσικλέτες
    • πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών, καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα.

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ

    Ελλάδα
    0

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

    Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

    Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
    LIFO NEWSROOM